Драгомир Стойнев. Снимка БТА

Интересът на Азербайджан към България е огромен, ние се явяваме техен стратегически партньор на Балканите, каза пред журналисти днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е в българската делегация, водена от премиера Пламен Орешарски, която е на двудневно посещение в Баку.

Премиерът Орешарски се срещна днес с президента на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан Алиева.

На срещата Алиев е потвърдил интереса на страната към участие в разширяването на вътрешната газопреносна мрежа на България и разширяване на газохранилището в Чирен чрез държавната газова компания на Азербайджан SOCAR и български партньор, съобщи Драгомир Стойнев.

Още по темата
Надяваме се доставките на природен газ през 2019 година да достигнат три милиарда кубически метра годишно, заяви Стойнев. Първо обаче трябва да се разшири вътрешната мрежа, защото сега едва 2 - 3 процента от домакинствата ползват синьото гориво, каза министърът.

Той добави че до 2019 година трябва да бъде готов и газопроводът TAР, откъдето ще получаваме суровината.

Азербайджан иска повече български фирми да се включат в изграждането на техни инфраструктурни обекти, каза Стойнев.

Тези въпроси ще бъдат обсъждани при предстоящото посещение на Илхам Алиев през юни в София каза Стойнев и добави, че тогава се очаква да има заседание и на съвместна икономическа комисия на двете страни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase