Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като "див популизъм" направените вчера от партия "Атака" десет искания.

Те бяха поставени като условие от лидера на националистите Волен Сидеров за оставане на депутатите от партията в Народното събрание.

"Ако някой иска да напуска парламента, да го напуска", заяви Местан пред журналисти в Баку, цитиран от БТА. Председателят на ДПС е част от официалната делегация начело с премиера Пламен Орешарски, която е на посещение в Азербайджан.

По нито едно от исканията на "Атака" не може да се разговаря, допълни Местан.

Вчера от "Атака" предложиха на парламента 10 точки, които трябва да бъдат одобрени, сред които е премахването на новините на турски език. Сидеров заяви, че ако Пламен Орешарски иска да остане още малко на власт, трябва да отстрани областните управители на ДПС.

„Атака“ иска да бъдат подновени действията на правителството по тракийските имоти, да се признае геноцидът над българите в Османската империя, да се въведе 0 процента ДДС върху лекарства и учебници.

Националистите настояват за декларация, която да отмени декларация от 2012 г. за Възродителния процес.

Сидеров иска още да се премахне плоският данък, да се развалят договорите с ЕРП-ата и договорите за концесия на злато.

Останалите две искания на партията са поправка в Закона за бюджета и ДОО, според която от 1 юли 2014 г. минималната пенсия да е 500 лв. и поправка в Кодекса на труда, според която минималната заплата да е индексирана със средноевропейската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase