Снимка: архив, БТА
fallback

Кабинетът е готов със становището си пред Конституционния съд по делото, образувано по искане на президента Росен Плевнелиев за т.нар. „данък слънце“. Правителството изразява несъгласие с мотивите на държавния глава.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане таксата за производство на ток от вятърна и слънчева енергия да бъде обявена за противоконституционна. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г.

Президентът счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които тя се въвежда, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Според Росен Плевнелиев въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

Управляващите обаче смятат, че искането на държавния глава е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

Въвеждането на такса за производството на ток от вятърна и слънчева енергия не води до промяна на сключените договори за изкупуването й, аргументират се те.

Oще по темата
От кабинета посочват, че в конкретния случай въведената такса има възпираща функция по отношение на по-нататъшното нарастване на производството на ток от ВЕИ. Тя има и балансираща функция по отношение на производството и потреблението на тази енергия.

Правото да се упражнява или не определена дейност е въпрос на свободен избор на всеки стопански субект. Веднъж обаче направил своя избор, стопанският субект е подчинен на съответния режим, напомнят от МС.

Оттам изтъкват още, че цените на произведената електрическа енергия от ВЕИ не се определят на пазарен принцип и когато някой е избрал да участва на регулирания пазар, е избрал и режима за съответния източник – слънце, вятър и т.н.

Припомняме, че регулираният пазар гарантира дългосрочни договори за задължително изкупуване на произведения ток по преференциални цени.

Равнопоставеност не означава недопустимост на специфичен правен режим за осъществяване на определена дейност, каквото е например производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия. Държавата може да установи режим, специален за определена група стопански субекти и това не е противоконституционно, стига отношението към всички субекти в съответната група да е еднакво. Равенството не изключва диференциация, при положение, че диференциращият признак не е дискриминационен, пише още в мотивите на кабинета до КС.

Преди време премиерът Пламен Орешарски заяви, че таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е въведена, за да оцелее Националната електрическа компания.

"Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор. Таксата не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други европейски страни", посочи тогава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ангелина

преди 10 години

Данък слънце ни излезе солен , за прочит фернандо Магелан

19

Анонимен

преди 10 години

до 16, много си зле брат ми

18

ISKAME ZAKON

преди 10 години

ISKAME ZAKON KAKTO V ISRAEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.- Zashtita na chastnoto proizvodstvo na solarna el. energia za bita i doma.ZAKON ! Vseki koito ima pokriv da izpolzva slanchevata energia za domashni nujdi vkluchitelno da prodava izlishaka na energiinata firma za smetka na kupuvaneto ot sashtata firma pri nedostig na energia prez zimata.ZAKONA IM E MNOGO DOBAR! POMAGA NA DOMAKINSTVATA DORI I NA PROIZVODSTVOTO.

fallback