Даниела Бобева. Снимка: БТА

Таксата за производителите на електричество от възобновяеми източници е ретроактивна и подобни мерки трябва да бъдат избягвани, за да не гонят инвеститори. Това е азбучна икономическа истина, призна вицепремиерът Даниела Бобева по време на 8-та среща на бизнеса и правителството.
 
Тя обаче поясни, че има ситуации, когато трябва да се избере по-малкото зло и да се стабилизира икономиката. За нея най-лошият сценарий за сектора е фалит на Националната електрическа компания.

Още по темата
Бобева призова за обединение на производителите около спасяването на енергетиката и припомни, че подобно съгласие е имало при въвеждането на валутния борд, който всички правителства пазят.

Представителите на фотоволтаичните централи обаче заявиха, че не са били поканени за обсъждане на мярката и тя е решена в "затворени кабинети", без да се взима предвид как ще се отрази на бизнеса.
 
Една ефективна енергетика ще доведе до по-евтин ток за бизнеса и гражданите. Няма да повишим цената на тока, докато не сме сигурни, че няма вътрешни резерви в системата, категорична беше Бобева.
 
Председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев обаче не се съгласи, че таксата е с обратно действие. За него тя просто променя условията, както и промяната на данъците променя ситуацията за бизнеса. Право на всяко правителство е да променя данъчната система, заяви той.
 
Цонев посочи Чехия като лош пример на въвеждане на такса за ВЕИ-сектора в Европа. Страната въвежда такса за срок от 2 години назад.

Бобева заяви, че кабинетът очаква ръст на износа, който да доведе и до по-бързото развитие на българската икономика.

Тя коментира, че за тази година ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде малко по-висок от прогнозираното - 0,8%, вместо 0,6%. Бюджетният дефицит ще бъде под лимита от 2 на сто - около 1,8%, а фискалният резерв е в размер на близо 4,99 млрд. лева.
 
Икономическият ръст е крехък, призна Бобева, но посочи, че на фона на ситуацията в ЕС това не е малко.
 
"Българският бизнес се развива в правилната посока, което и правителство да управлява", категорична беше още тя. За представителите на бизнеса е важно правителството да осигури финансово-икономическата стабилност, но това не е даденост. Затова и правителството ще разширява диалога с бизнеса, допълни Бобева.
 
Тя посочи и някои рискове за икономиката, като постави на първо място намалението на инвестициите. "Имам уверението на Българската агенция за инвестиции, че се работи по 22 големи инвестиционни проекта на стойност от 2,1 млрд. лева и осигуряващи над 8 хил. работни места. Да се надяваме малка част от тях да се реализират - това ще помогне за икономическия растеж", коментира още Бобева.
 
Тези проекти са в различни области и чакат сертифициране от страна на БАИ, но проектът "Супер Рила" не е сред тях, уточни Бобева пред журналисти. Има два проекта в областта на текстила, един голям в областта на винопроизводството и за изграждане на бизнес зони, допълни тя.
 
Вътрешното търсене все още е свито, въпреки големите социални плащания на правителството, а и сериозна заплаха за българската икономика е спадът на производителността на труда.

За какво още разговаряха бизнесът и правителството четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase