Снимка: архив, Булфото

БСП настоява договорите на всички търговски вериги с родни производители да станат прозрачни, а не както сега всички те да са търговска тайна.

"Търговските вериги искат свободна конкуренция, за да се договарят с производителите, но искат държавата да не се меси. Твърдя, че тези хора не работят на равнопоставени начала, а от позиция на силата", обяви пред bTV левият депутат Корнелия Нинова.

"Като член на икономическата комисия ще се включа в дебата срещу монопола на търговските вериги. Аз имах възможността да разгледам всички договори на производителите. С риск да ме съдят аз ще оповестя договорите им, не ме е страх", обяви тя.

Още по темата
Нинова изтъкна, че в момента практиката е да си плащат глобата и да не изнасят или пък да не публикуват договорите си.

"Защо? Какво крият? С новия Закон за защита на конкуренцията това няма да е така", зарече се депутатката и даде конкретни примери в настоящите договори между търговци и производители.

По думите й таксите, които се налагат от големите вериги на българските производителите, стигат до 22 на брой: бонуси за реклама, за рождени дни, за боулинг турнири.

"Например продаваш олио на търговската верига за 3 лева, тя обаче не ти плаща трите лева, а ти начислява обратно разходи за такива такси за 2 лева, без ти да си ги пожелал, и така ти плаща 1 лев, което пък е под себестойността на продукта. В един от договорите на търговска верига с производител пише, че се прави подобно прихващане, а българският производител е задължен да го подпише, ако не го подпише, се приема, че е съгласен. Къде го има това в света, не подписваш договор, но значи, че си съгласен?", изрази недоумението си тя.

Корнелия Нинова каза, че в настоящия проект за промени в закона е записано, че не могат да се налагат подобни такси и суми, които не съответстват на предоставената услуга.

"Например се плаща такса за встъпване в търговската верига на производител, който за пръв път ще предлага там свои стоки и след това за всеки нов артикул плаща нови такси", аргументира се тя.

Друг пример - производител бива задължен, отново чрез договор, ако продава сирене в една верига за 5 лева, да не може да го предлага по-евтино никъде другаде. Ако го нарушиш, търговската верига ти налага глоба, която стига до 5000 лева.

"Каква свобода на пазара е това и каква конкуренция е? В новия проект подобни забрани няма, всеки е свободен да продава стоката си, където поиска", обяви Нинова.

Според готвения от левицата закон Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред.

"Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския", настоя тя.

По думите й търговските вериги сега твърдят, че ако държавата се намеси с регулация, цените ще се покачат.

"Ние пък твърдим обратното, защото когато паднат голяма част от тези неоснователни такси, ще падне и цената", категорична бе Нинова.

На свой ред Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, настоя, че таксите, които веригите взимат, са еднакви за всички и са изрично описани в договорите на двете страни.

"Таксите са изрично изписани в договорите им. Търговските вериги предложиха по собствена инициатива да отпадне задължението за най-ниска цена. Срещу всяка такса на търговска верига стои насрещна услуга. Има и вериги, които не начисляват такса, производителите са свободни да отидат, където искат", отсече той.

По думите му веригите са предложили саморегулация и са подписали 10 правила за добри търговски практики.

"Всички проблеми по веригата бяха решени на практика", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase