Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото
fallback

За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Това посочва президентът Росен Плевнелиев в изявление, разпространено от прессекретариата на държавния глава във връзка с текст от проекта за Изборен кодекс.

Текстът е в преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, публикуван на сайта на НС на 17 октомври и изпратен за мнение на Венецианската комисия, който гласи следното: „Параграф 12. При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за  президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.“

Oще по темата

Според президента проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, е поставил отново на дневен ред „някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система“.

"За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта", посочва държавният глава.

Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове, заявява Росен Плевнелиев.

Той посочва още, че изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план.

"Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции. Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии", завършва президентът.

Депутатите обсъждаха днес на второ четене текстовете от проекта за Изборен кодекс.

Както Dnes.bg писа, работата на Народното събрание върви бавно - 20 приети члена за 7 часа работа. Очаква се и утре депутатите да удължат заседанието си, въпреки че днес то беше удължено, но прекратено по-рано заради липса на кворум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен 136

преди 10 години

Както се изясни, става въпрос за текст от чернова на документ, а не за текст от внесеният за обсъждане документ в пленарната зала на НС ! "Президентът" да си уволни юристите и съветниците, които го подвеждат и го правят за смях на кокошките, на заек, който се бои от мръдването на всяка шумка. Същото се случва и с ББ, неговия началник. Изглежда, че едни и същи хора им пишат изказванията !! Време е да се научат сами да четат и пишат !

110

ddd

преди 10 години

Липса на кворум при приемането на толкова важен закон - какво повече да си говорим...

109

Hristo_Ganchev

преди 10 години

Оф, този пък и той се сетил да се прави на Президент. Сега кой му шепне в ухото - Прокопиев, Борисов или Гоце?! Вече тотално се оплетоха нещата.

fallback