Мая Манолова Снимка: архив, БТА
fallback

В градовете с районно деление избирателите отново ще могат да гласуват пряко за районни кметове, решиха депутатите с гласуване на второ четене на текстове от новия Изборен кодекс.

Изборът на районни кметове беше отменен по времето на ГЕРБ и тогава кметовете на райони се назначаваха от кмета.

Очаквано бившите управляващи се противопоставиха на прекия избор. Основният им аргумент e това, че районните кметове нямат собствен бюджет, а и нямат правомощия.

Мнозинството отхвърли и другото предложение на ГЕРБ, с което от опозицията искаха да се въведе задължително гласуване, но без санкции, а с раздаването на бонуси на отишлите до урните.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ крехката демокрация в нашата държава има нужда от активното поведение на всеки. Бившите управляващи мотивираха искането си с традиционно ниската избирателна активност.

Червената Мая Манолова обаче коментира, че това освен, че противоречи на българската Конституция, противоречи и на две европейски директиви.

„Директивите уреждат, че гласуването на местни избори за страни-членки на Европейския съюз е право и не може да става задължително за гражданите на Европейския съюз”, обясни тя.

Според нея е абсурдно задължително гласуване да бъде съчетавано с парични стимули. По думите й, ако се доразвие идеята на ГЕРБ за финансови стимули за задължително гласуване, в класификатора на професиите ще
трябва да се добави и "платен гласоподавател".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации.

Според него задължителното гласуване е обида за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 10 години

До memberls Тъжното е ,че и герберите също купуваха *** гласове. Всички партии са деца на Партията Майка, не се залъгвайте.

17

memberls

преди 10 години

Много регистрации имате и много знаете комунисти *** които продавате страната си на *** без да подозирате даже(забележете колко сте прости) но на избори ГЕРБ ви бие като тъпан на сватба.Трябваше три партии да се обединят за да смъкнете от ГЕРБ от власт.Добре че са *** на Доган да гласуват иначе вие и вашето БСП и 10% няма да хванете на едни избори.

16

боби

преди 10 години

Край с Герб ,няма да има тяхни общини и да натискат хората.

fallback