Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА
fallback

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди думите си, че главният прокурор Сотир Цацаров е прикрил разследване срещу заместника си Борислав Сарафов.

От думите на Цветанов стана ясно, че има справка, изготвена от ГДБОП, която е изпратена от МВР на главния прокурор, касаеща действия, свързани с оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов.

В понеделник Цветанов в свойствения си неясен стил каза, че "точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …".

Преди два дни Цветанов обвини още депутата от ДПС Делян Пеевски, че ръководи прокуратурата. Това изказване предизвика незабавна реакция и самият Пеевски обвини Цветанов, че е притискал Цацаров да не назначава за свой заместник Сарафов, защото имал лошо отношение към него, както и че е настоявал Ася Петрова да стане заместник-главен прокурор.

Oще по темата
„Няма нищо вярно в това, което каза Пеевски. Никога не съм искал да се назначи Ася Петрова. Не е моя компетентност и никога не съм си позволявал да взимам отношение по начина, по който беше проведен изборът за главен прокурор и за заместник-главен прокурор, и ако съм бил взел, щях да говоря за тази справка, но вече стана доста неприятна ситуацията за служители, които служиха на държавата, за да могат компетентните органи да си свършат работата”, коментира Цветанов.

Като доказателство за думите си той посочи, че са били отстранени от постовете шефът на ГДБОП Станимир Флоров, както и негови заместници, а също и „началникът на отдела за корупцията, където са работили по този сигнал и информация”.

Според него това са хора, които са работили за държавата, а днес тя има отношение към тях като към престъпници, което пък е некоректно към професионализма им.

„Заради това казах, че Цветлин Йовчев е човекът, който унищожава и закрива МВР и го прави безплоден орган, който ще работи само за да обслужи олигархията и това, което се върши като задкулисие”, обвини бившият вътрешен министър.

Заради изказванията си отпреди дни Цветанов беше разкритикуван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го упрекна, че така не се говори за институциите в държавата.

„Нашият лидер е напълно прав и аз се съобразявам с него, че не трябва да се атакуват институциите, но когато има такава справка с такова съдържание, всеки един доблестен гражданин трябва да говори с тъга и болка за тази ситуация. Така че Борисов е напълно прав и главният прокурор Цацаров е прав, като каза „нека Цветанов да даде конкретика”, и аз днес казвам, че има справка, адресирана до главния прокурор, изпратена по компетентност не знам на коя прокуратура, но тя е свързана с действия на Борислав Сарафов и когато това нещо най-вероятно е станало достояние и на Сарафов, започнаха проблемите по реформирането на ГДБОП, защото няма интерес днешното правителство да се бори ефективно срещу тежката организирана престъпност”, каза Цветанов.

Въпреки че Борисов не застана зад него в спора му с Пеевски, Цветанов заяви, че не е притеснен за политическото си бъдеще, но дали ще остане заместник-председател на ГЕРБ щяло да се реши на предстоящия в неделя партиен форум.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 10 години

Всички които са против правдата са срещу Цветанаов

62

Цецо

преди 10 години

Минаха 10 месеца, откакто хунтата е на власт. Освен, че ни писна от всевъзможни флашки, тефтерчета, тетрадки и тем подобни, от които досега, пак повтарям - 10 месеца, нищо не излиза, не съм чул по едно от основните обвинения към ГЕРБ - рекет на фирми - да е излязъл един, ПОНЕ ЕДИН, бизнесмен с името си и твърдо да е заявил "Да, аз бях рекетиран". Така ли не се намери някой, даже и бизнесмен от БСП, който да докаже това?

61

Анонимен

преди 10 години

Браво на г-н Цветанов! Да си ни жив издрав !Рано или късно правдата ще възтържествува--

fallback