Росен Петров. Снимка, архив Булфото

След толкова много години в сферата на телевизията ми омръзна само да говоря. Аз си говоря, керванът си върви. Вече ми се действа, каза пред БНР бившият телевизионен водещ Росен Петров като мотив да се включи в политика.

Вчера в ефира на bTV  в предаването "Нека говорят" той обяви, че влиза в политиката и е избрал партията на Николай Бареков "България без цензура".

Още по темата
Според него това е партия с лица, които не са били във властта, и освен това тя ще се коалира с формация, която била близка до неговите идеологически разбирания - ВМРО.

"Г-н Бареков ми предложи. Аз приех вчера по телевизията. Нямаше театралност. В събота ми се обадиха от ръководството на bTV важни фактори и аз трябваше да опровергая, че съм член на партията, иначе интервюто ще бъде водено с друг човек. Аз ги опровергах и след това декларирах своите намерения да встъпя в нея. Постъпих честно, както винаги съм постъпвал, докато съм бил 13 години в bTV.", разказа той.

Като общи идеи между него и Бареков Петров посочи свободата на словото.

"Днес от пресата научих, че bTV ми благодари за добрата работа през последните 5 години, искам да припомня, че преди няколко години г-н Слави Трифонов издигна за кандидат-президент "на живо" Меглена Кунева, след това издигна едно момиче за народен представител. Явно телевизията има двоен аршин за това кой има конституционното право на политическа воля и кой няма.", уточни Петров.

Относно непоследователността на Бареков и неговите променящи се политически симпатии Петров заяви, че той също е бил непоследователен.

"4 години съм бил също до г-н Борисов, възхищавал съм му се, помагал съм му, вярвал съм,че той като един силов човек ще бъде българският Путин. И досега изпитвам известно уважение към него, но не и към това, което се случи в България.", призна той.

На въпрос дали се вижда вътрешен министър, както го номинира Бареков вчера, Петров припомни, че сме имали всякакви министри на вътрешните работи.

"Мога да кажа, че за разлика от г-н Борисов, който е специалист в пожарното дело, аз съм разузнавач първа степен. Г-н Цветанов е завършил ВИФ. Аз съм работил на терен, не съм гасил пожари, затова имам самочувствието, каза той.

На въпрос, че се свърза с партия на Делян Пеевски, Петров обясни, че е виждал Пеевски само по телевизията, а Цветан Василев го е виждал само веднъж, когато му е бил гост в предаването.

"Направил съм своето проучване. Затова съм мислил толкова дълго. Около 5 месеца", уточни Петров и допълни, че  оттогава е предложението на Бареков да се включи в партията.

По думите му за това най-много го е убедила срещата с майката на Бареков. "Аз очаквах, че тя ще е някаква примадона - с охрана с джипове. Тя се оказа една обикновена трудова жена, телефонистка в Пловдивския панаир. И като видях, че има такава майка, реших, че е родила добър син. От опита си в телевизията до 10 минути мога да позная дали човекът пред мен е свестен, или не е свестен.", мотивира се бившият водещ.

Росен Петров отрече информацията, че от днес е зам.-председател на България без цензура и обясни, че Бареков ще го номинира, но хората от партията ще решат дали ще го изберат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase