Министърът на правосъдието в правителството на ГЕРБ Диана Ковачева. Снимка, архив: Булфото
fallback

Изключително лош доклад и негативна оценка за действащото правителство – това видя ГЕРБ в последния мониторингов доклад на Брюксел, който излезе днес. От опозицията призоваха да не се политизира и да се извадят необходимите изводи, за да се решат проблемите.

Партията обаче "осъзна" и своята вина за доклада - изборът на Венета Марковска за член на КС, натиск от страна на изпълнителната власт върху съдебната.

"Имаше период, в който имаше надежда, че това ще е последният доклад.“, каза бившият министър по еврофондовете, сега депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев.

Той призова да не се прави едностранчив прочит на документа, защото всички живеем в България, а в крайна сметка докладът оценява не едно или друго правителството, а случващото се у нас. "По отношение на системните проблеми наблюдаваме влошаване.", каза той. Дончев разчете в доклада умора и отчаяние от случващото се в България.

Oще по темата
 Той предупреди, че оттук нататък всичко, което ще прави това правителство, ще бъде гледано под лупа, включително и средствата от еврофондовете.

Значително по-критичен и негативен доклад от предишните два видя бившият правосъден министър на ГЕРБ Диана Ковачева.

„Този доклад говори за отстъпление и загуба на доверие", смята тя. Според нея в документа дори не се говори за политическа воля за промяна. Оценката на ЕК за забавяне на съдебната реформа е оправдана, заяви още Ковачева.

Последните осем месеца бяха категорично загубени за съдебната реформа, отсече бившият министър и каза, че има непоследователност от сегашното правителство.

Ковачева видя положителни оценки на Брюксел само за мандата на ГЕРБ, най-вече при избора на нов ВСС и главен прокурор.

"Екипът, който аз ръководех, направи сериозни усилия, каза тя. Но нейни думи сега съдебната реформа е стопирана, а Законът за електронното правосъдие се бави. Тя критикува и начина на приемане на новия НК.

Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър, видя много негативна оценка за случващото се в сектор "Сигурност“.

„За нас докладът е доказателство, че доверие много трудно се гради, но лесно се пропилява.“, каза Вучков и  даде за пример избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

бай Спиро демократа.

преди 10 години

До Barozu-50 постТази кака е толкова некомпетентна,че лично мен ме е срам че я изписвам като кака.Тя е забравила ,че е министър и имаше 3г и 7месеца от мандата на ГЕРБ да приемат нов НК.Тя е забравила,че ГЕРБ предложи Венета Марковска за конст. съдия.Тя имаше и възможноста да промени едно министерство, което от 1989г. не се е променило.

53

Анонимен

преди 10 години

ГЕРБ е една от партиите виновна за този доклад с тяхното 4 годишно бездействие и крадене, така че да не се усмехва дамата министърка от снимката. Че бяхте некадърни, бяхте и още как, правехте се че строите, е построихте 130 км магистрали. Това е с 20 км повече от Иван Костов, който не ореваваше света че строи и открива магистрали. Е, голямо рязане на ленти падаше защото се откриваше всеки километър път отделно. Та те са комунисти и са на всеки километър, не е ли така?

52

кк

преди 10 години

Дяволите четат Евангелието... Ама не само ГЕРБ-аджийските дяволи - всички: червени; жълти; зелени; сини, даже и турско сини....КАК НЕ ГИ Е СРАМ!!!!

fallback