Снимка: архив Булфото

Евродепутатът Ивайло Калфин обвини ръководството на левицата, че отказва да изпълни част от предизборните си ангажименти. Като примери бяха посочени преразглеждането на плоския данък и рестартирането на проекта „Белене“.

Именно този тип поведение на ръководството на БСП му е дало основания да подкрепи инициативата  АБВ, обясни Калфин пред Нова телевизия. Тази седмица официално стана ясно, че евродепутатът ще оглави паралелна листа на движението на президента в периода 2002-2012 Георги Първанов.

За пореден път Ивайло Калфин изрази неудоволетворението си и от факта, че управляващите ръководят държавата без ясно коалиционно споразумение. Според него една от причините за това е факта, че  през годините БСП е стигнала до състояние, в което единствен неин коалиционен партньор може да бъде ДПС.

Ивайло Калфин отхвърли твърденията, че е решил да подкрепи АБВ в последния момент и при това без да предупреди лидера на социалистите Сергей Станишев. Според Калфин оставката му като водач на българските социалисти в Европейския парламент е подадена още преди коледните празници, но обявяването й е забавено поради молба от страна на Станишев, с когото в последствие са имали серия от разговори.

Той коментира и отношението на ръководството на левицата, което реагира доста остро на паралелната листа. „Сергей Станишев си изпуска нервите. Явно, че има причина за това нещо”, заяви Калфин.

Според него ръководството на БСП е готово да направи всичко, само и само да се задържи във властта.
 „Това поведение, което виждам през последната година, не е това, за което съм казвал на хората да гласуват”, заяви Калфин.
 Той заяви, че не е очаквал такава ярост към него.

Калфин коментира и резултатите от днешния форум на социалистите в Пловдив, като посочи, че заклеймяващите АБВ декларации са приети единодушно, поради решението на ръководството на БСП да не допусне до дебата неудобните за тях делегати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase