Евродепутатът Ивайло Калфин. Архив: Булфото

Нетърпимото поведение на БСП, продиктувано от „отказ от прозрачността” посочи пред bTV евродепутатът Ивайло Калфин като мотив за решението си да се разграничи от столетницата и да вложи политическото си бъдеще във формацията АБВ на Георги Първанов.

По негови думи червената партия сама си търси врагове и в момента ги намирала в лицето на АБВ.

Той посочи, че не вижда лична изгода в новия проект АБВ. "Ако имах изгода щях да си запазя сегашната си позиция. Аз тежа по-малко от БСП,  знам, че рискувам много с този ход", каза представителят на България в ЕП.

Евродепутатът, който преди дни подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП смята, че никъде другаде в Европа няма експертно правителство.

"Какво значи един такъв кабинет – че никой не носи отговорност. Няма такова нещо – партиите носят отговорност, те сключват споразумение в НС. Многократно повдигах тази тема, докато накрая от ДПС ми отговориха, че понеже няма коалиция, няма как да има коалиционно споразумение. Е, кой управлява тогава”, коментира Калфин във връзка с едно от последните грешни, според него, решения на левицата.

Според него ръководството на Коалиция за България лансирало три основни послания към публиките си.

„Първото – „тези цепят БСП”, е насочено към членовете на партията с цел те да се консолидират, да няма разцепление. Няма такова нещо, ние не цепим БСП, ние даваме още една възможност на избирателите, които не са ничия феодална собственост. Второто послание – „тези нещо играят с ГЕРБ”, отново е насочено към вътрешните хора. Има и трето – че Станишев и Първанов нещо не могат да се разберат – това вече е за външната публика, за да си кажат хората „какво да се занимаваме с тези двамата”, обяснява Калфин.

Той подчерта, че не се притеснява от „другарски съд”.

Калфин смята, че Станишев е добър ръководител, но не е успял да направи добрия отбор, в който всички да играят заедно.

Калфин коментира и това, че не е запознат да е имало среща между Борисов и Първанов, на която да е обсъждан проектът АБВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase