Снимка: архив, БТА

Новата пленарна сесия започна със скандал, след като ГЕРБ отказа първа да направи изявление за приоритетите през новия политически сезон.

Само лидерът на БСП Сергей Станишев обяви приоритетите на левицата, а останалите парламентарни групи отказаха да направят това заради поведението на депутатите на Бойко Борисов.

По принцип досега винаги се започва с декларация от най-голямата ПГ и се продължава с останалите.

Опозицията обаче поиска да започне мандатоносителят и лидерът на Коалиция за България да направи първи изявление. И след него обаче ГЕРБ не направиха своята заявка за приоритетите си.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова се вбеси, нарече поведението на опозицията „цирк“ и поиска НС за продължи работа с дневния ред.

Още по темата
Досега не е имало най-голяма парламентарна група, която е бягала от това да заяви своите приоритети през новия парламентарен сезон, възмути се тя. В ГЕРБ явно нищо не се е променило, заключи Манолова.
Изказването й предизвика гнева на Цецка Цачева.

Моля да не обръщате внимание на изговореното от госпожа Манолова. Редно е най-голямата ПГ да започне първа тогава, когато тя е управляваща. Няма как да искате от опозицията да ви направи управленческата рамка за следващата сесия, заяви тя.

Още по време на спора лидерът на ДПС Лютви Местан кротко от място заяви, че неговата парламентарна група е доста по-малко от ГЕРБ, знае си тежестта и не може да направи изявление втора.

Четин Казак от ДПС допълни, че явно от ГЕРБ се опитват да създават нови практики и нови традиции. Правителството на Бойко Борисов беше подкрепено не само от ГЕРБ, но никой тогава не постави такъв въпрос, а при изявленията се следваше стриктно редът според големината на парламентарни групи, напомни той.

В кулоарите на парламента депутатът от БСП Корнелия Нинова се обяви против ударите под кръста и правеното на политика.

БСП свърши сериозна работа, отсече тя. По нейни думи така се прави истинска политика, а не с удари под кръста.
Тя заяви, че БСП не мисли за предсрочни, а за европейските избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase