Евгений Дайнов. Снимка: Булфото

Свидетели сме на нов тип авторитарно управление. Това каза пред Радио „Фокус” политологът проф. Евгени Дайнов, преподавател в Нов български университет.

Проф. Дайнов сравни политическата ситуация у нас с тази в Русия. „И в Русия има опозиция, и медии, които не са под контрола на Путин, има и минимални дялове на икономиката, оставени на свободна инициатива”, допълни той. Според него, българските политици са разбрали, че не е задължително да си европеец и демократ или комунист и диктатор. „Има средно положение и в момента търсят перспективата да наложат полуавторитарно положение – като в Русия”, заяви политологът.

Това е крайно неочкаван резултат от всички демократични събития, които са се случили в България през последният четвърт век. „Никой не очакваше, че ще се опитат да направят една малка Русия на територията на България и ЕС”, заяви още той.

Евгений Дайнов коментира и поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Според него, поведението на политика рязко е разбъркало времето на предсрочните парламентарни избори.

Дайнов си обясни мълчанието на БСП и ДПС относно Сидеров с това, че още не са решили как да реагират, защото не виждат печеливш ход.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase