Снимка: архив Булфото

ГЕРБ очаква политическа реакция по случая с лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Това стана ясно от думите на депутата от опозицията Десислава Атанасова.

Когато става въпрос за политически лидер, трябва политическа реакция, обясни тя и допълни, че от партията настояват и другите политически сили да реагират. Според Атанасова трябва да има реакция и от членовете на Комисията за корупция и конфликт на интереси, на която Сидеров е председател. Вчера за пореден път от опозицията поискаха оставката на лидера на Атака от поста. Както Dnes.bg вече писа, в понеделник вечерта Сидеров първо се скара с френски дипломат, а след това той и група народни представители нападнаха двама мъже във Варна.

Обществото иска морал в действията на политиците. През последните няколко дни стана известен отново фикусът на парламента с поредния си скандал – този път на летище Варна. Настояваме Волен Сидеров да бъде сменен от поста председател на Комисията за конфликт на интереси и корупция, заяви днес Атанасова. Тя припомни, че за да стане това, трябва повече от поливаната членове на комисията да подкрепят искането. Опозиционният народен представител разкритикува и поведението на ръководството на парламента и председателя на НС Михаил Миков.

Поредно доказателство за уйдурмата в Народното събрание ще бъде мълчанието, което вече 24 часа някак си прави впечатление на всички български граждани. Михаил Михов просто каза, че органите на реда трябва да си свършат работата и всички са равни пред закона, обясни Атанасова.

Днес опозицията внесе в деловодството на парламента искане за удължаване на срока за номиниране на главен инспектор на Инспектората на ВСС.

За ГЕРБ е важно срокът за издигането на номинации за кандидати за главен съдебен инспектор на ВСС да бъде удължен чрез гласуване в пленарна зала с останалите политически партии, заяви тя.

Смятаме, че искането ни за удължаване на срока за издигане на номинации за кандидати до 31 януари е обосновано и разчитаме то да бъде подкрепено при обсъжданията в Народното събрание, каза Данаил Кирилов.

Атанасова от своя страна обясни, че ГЕРБ обмислят номинации на свои кандидати за главен инспектор.
В момента постът все още се заема от Ана Караиванова. Мандатът й обаче изтече и тя подаде оставка, за да ускори процедурата. Караиванова ще стои на поста до избора на нов главен инспектор.

При сегашния състав на НС няма как инспектор или главен инспектор да бъдат избрани без кандидатурите да бъдат подкрепени от представители на всички парламентарни групи. За да бъде успешна кандидатурата е необходимо квалифицирано мнозинство от минимум 161 гласа. Единствената кандидатура е внесена от председателя на правна комисия Четин Казак и зам.-председателя на НС Мая Манолова – съдия Веселина Тенева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase