Общественото обсъждане за цената на тока в ДКЕВР. Снимка: БТА

Представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година.

Те изразиха своите опасения за промяната по време на общественото обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе днес.

Зорница Генова, директор "Регулация" в ЧЕЗ "Разпределение България", предупреди, че компанията обмисля да обжалва решението на регулатора, но първо ще се запознаят с официалните мотиви. Тя предупреди, че последните решения ще се върнат като бумеранг и посочи, че през 2013 година технологичните разходи на ЕРП-татабяха намалени на няколко пъти, като не са посочени никакви мотиви за това.

По думите й това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12 процента, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8 на сто, без да са посочени мотиви.

Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, заяви, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината.

Още по темата

"С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите. Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите", заяви той.

Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът.

"Намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка”, обясни още Митев.

От ЧЕЗ отбелязаха, че при намаленията регулаторът не отчита новите моменти, които ще настъпят с либерализирането на пазара, не се признават и разходите за балансиране, нито на снабдителите, нито на разпределителните дружества.

Решението ще има спорен ефект, защото се намалява цената на нощната тарифа с 10%, а на дневната – с 1%, коментират още от електроразпределителното дружество.

"По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект", посочи Зорница Генова.

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер също отбеляза липсата на мотивация и обсъждане на предложението за намаление на цената на тока от 1 януари. Според него реалните разходи на дружествата са по-високи от одобрените.

Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни.

"С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител", посочи Золфелнер.

Той обясни, че е невъзможно търговското дружество да изкупува на цена от 110 лева и да продава на цена 90 лева.

Решението за намалението на цените на електричеството от 1 януари 2014 година ще ощети потребителите, посочи и Стефан Абаджиев , управител на "Енерго – Про" - Варна.

"Възниква усещане, че за трети път тази година се взима решение, което не е аргументирано на експертно ниво. Не сме запознати с анализ, който да потвърди реалния размер на технологичните разходи в разпределителната компания", допълни още той.

"В становището няма заключение за намаляване на технологичния разход. Казва се, че нивата, постигнати в държавите от ЕС за технологични загуби в мрежата средно и ниско напрежение, са от порядъка на 9% и че за да бъдат достигнати тези нива в България са необходими сериозни инвестиции", посочи Абаджиев.

"В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичния разход. Трябва да бъдат направени целенасочени инвестиции. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase