Снимка: Bulgaria On Air

Новината за евентуално ново намаление на цената на тока от началото на следващата година енергийният експерт Илиян Василев коментира с думите, че това е поредната победа на „големите сили над големия разум”.

“Очевидно няма никаква логика в ДКЕВР. Те се изживяват като заместващи пазара”, заяви в ефира на Bulgaria On Air Василев.  Според него е крайно време да се сложи край на усилията в името на някакви псевдосоциални позиции определени институции да се опитват да заместят пазара.

„Достигаме до едно такова равнище на крайно неразбиране на процесите в сектора и до покриването им с политически цели”, допълни още енергийният експерт.

„Някой в парламента казва: Ние намаляваме, а казвате ли, че енергийната система не може да се самоблансира”, допълни той.

Експертът посочи още, че според предоставената от ДКЕВР информация намаляването на цената за пренос ще стимулира производителите и търговците. Реалният ефект според Василев ще e по-скоро увеличаване на преноса на румънски ток през България, отколкото ръст на износа от България, „тъй като износът не е функция на едно хронично надуване”.

По думите на енергийния експерт случващото се в сектора все повече клони към форсирани разпродажби и минаване на „шокови терапии, които много силно напомнят за 1996 година”.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase