Снимка: Булфото

През следващата година сред приоритетите на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще бъде закрилата на децата бежанци. Това е съобщила днес Ева Жечева, която е представила приоритетите на агенцията за 2014 г. пред участниците в годишната среща на УНИЦЕФ и партньорски организации.

Съвместно с Държавната агенция за бежанците ще бъде разработен Координационен механизъм за взаимодействие на органите по закрила на национално и местно ниво за работа по случаи на деца-чужденци, търсещи и/или получили закрила, както и План за действие за закрила и интеграция на непридружените малолетни и непълнолетни деца, е посочила Жечева, пише БТА.

Основен приоритет на агенцията остава деинституционализацията на грижата за деца, механизми за развитие на нови социални услуги и финансовото им обезпечаване.

Приоритети през 2014 г. ще бъдат още укрепването на системата за мониторинг на правата на децата, системната работа за предотвратяване на насилието срещу и между деца, активизиране на детското участие в процеса на вземане на решения и развитие на детските съвети на училищно, общинско и областно ниво.

Усилията на агенцията ще бъдат насочени към промяна на законодателството в посока то да бъде ориентирано към защитата не само на децата в риск, а на всички деца и техните родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase