Радан Кънев. Снимка, архив: Булфото
fallback

Довечера на заседание на Реформаторския блок ще се обсъжда въпросът за спиране на преговорите със "Синьо единство". Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНТ.

Кънев поиска спиране на преговорите със „Синьо единство” на Надежда Нейнски за включване в споразумение в Реформаторския блок. Той обясни, че от 6 партии в блока 5 са на едно мнение по всички въпроси, отдавна са готови да подпишат политическото споразумение и отново подчерта, че споразумението трябва да бъде парафирано до Коледа.

"Когато 5 партии са готови, а шестата не е, ние просто не подписваме, но окончателно решението за спиране на преговорите ще се разбере днес", допълни Кънев, като уточни, че това е негово предложение.

Oще по темата
По негови думи в Гражданския съвет на Реформаторския блок хората, които не са членове на шестте партии, имат огромно мнозинство и без тяхното мнение до такова решение няма да се стигне.

Като друг основен аргумент за неподписване Кънев изтъкна, че с медийните си участия през последните една-две седмици Надежда Нейнски е възродила поредица от лоши практики от миналото в преговорния процес – да се коментират спорните въпроси публично, "преди да се изчистят между нас". По думите му така се внася разделение вътре в блока, което според него е най-неприемливото.

Кънев възрази и срещу коментарите на Нейнски за идейна борба между десни и либерали и обясни, че такова нещо при реформаторите няма.

Припомняме, че вчера Нейнски коментира, че има политически аутизъм в дясното пространство, всеки се смята за прав и затова се оформят отборите на един или друг лидер". По думите й трябвало да се води дискусия за политическия път на Реформаторския блок.

"Ако искаме да създадем силна центристка и дясна формация, ако искаме да си изпълним ангажиментите към хората, сме длъжни да обединяваме различни идейни течения и хора с нееднакъв идеен възглед в едно политическо тяло – това е и историята на следвоенната десница в Европа. Проектоспоразумението на Реформаторския блок предвижда дълготрайно сътрудничество и явяване на всички видове избори заедно", каза още Радан Кънев.

На въпрос дали реформаторите не се разцепват на дребни парчета, след като преди време Зелените също се отделиха от организацията, Кънев отговори, че достътъчно формации имат желание да вървят заедно и това не е проект за едни избори. „Понякога е смелост да се разделиш“, смята Кънев.

На въпрос дали са възможни преговори с Борисов, Кънев беше категоричен, че с ГЕРБ категорично не са сядали на една маса да обсъждат евентуални съвместни бъдещи действия в управление. "Различията между Борисов и нас са огромни", отсече Кънев.

Запитан дали Цветанов е най-голямата пречка за възможни преговори между двете политически сили, Кънев каза, че зам-председателят на ГЕРБ е огромна пречка и за самата си партия.

В ГЕРБ Кънев не виждал промяна, особено в манталитета им към властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 10 години

ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА ДЕМОКРАТИТЕ!ОСТАВКА ЗА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ(БСП/дс,кгб+ДПС,дс,кгб+АТАКА,дс,кгб)ДА ПРЕБЪДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В РОДИНАТА НИ!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!А М И Н !

47

Анонимен

преди 10 години

Видно е,че ДС,КГБ работи ЯКО с/у демократите...Подкупи някой с милионче да направи гаф и им гледа сеира...В случая,както и преди - подкупената е Надка...А защо заради Надка да изгонят и другите?! Само Надка да се пръждоса,защото тя е конфликтната и подкупна личност с/у сините....

46

Анонимен

преди 10 години

Нормолно е да има противоречия, дискусии и трудности, това е много хубаво! Все пак това не е едноличен мафиотски клан със сталинска дисциплина като ДПС/БСП.

fallback