Снимка: архив, Булфото

"Ако някой си позволява да злорадства, че затихва протеста на младите в България, мисля, че те дълбоко грешат, защото пасивният протест е още по-страшен, отколкото като израз по улиците. Смятам, че през пролетта ще има силно подновяване на протестите в страната, които ще доведат до нови политически промени".

Това заяви пред Нова тв бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай заяви, а повод за думите му бе отбелязването на шест месеца от началото на протестите срещу правителството "Орешарски".

Още по темата
14 дек 2013 11:06

"Тези шест месеца показаха, че много хора не харесват правителството. И няма за какво да го харесват. Това е доста дезорганизиран отбор. Но проблемът на самите протести е, че те не излъчват идея. Тук има само един лозунг, а с това няма как да създадеш усещането, че ти си алтернативата. Протестиращите вече шест месеца отказват да излъчат някакви лидери. Хората искат да видят идеи, защото те се уморяват от протестите", заяви от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Друга тема, по която двамата изразиха мнение в студиото бе изказването на предизборен митинг на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, според когото части от суверенните територии на редица балкански страни "имат по-различен от общоприетия политически смисъл".

"Силна Тракия означава по-голямо доближаване на Турция до европейските стандарти и развитието на братските отношения на Балканите. Тракия за нас същевременно означава Солун, Гюмюрджина, Ксанти. Тракия значи Делиормана, Кърджали, Вардар...Ако отидем по-назад означава Скопие, Прищина, Призрен, Сараево", гласи точният превод на речта на Ердоган.

"Амбицията на Ердоган е Турция да стане световна сила. Затова тази доткрина на пантюркизма, на крайният турски национализъм беше сменена с доктрината на неоосманизма – тя се зяключва във възстановяване на турското икономическо и политическо влияние в онези региони, които Османската империя е владяла – това са Близкият изток, Балканите и Кавказ. Тази програма е в действие. Войната в Сирия е следствие до голяма степен на активното участие на Турция", твърди лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

От своя страна Осман Октай заяви, че Турция и Иран не са арабски държави, но и двете имат претенции да представляват ислямския свят като световна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase