Лютви Местан. Снимка, архив: Булфото

Депутатите в парламента излязоха с остри декларации по повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за територията на България.

Преди два дни на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

По повод неговото изказване Министерството на външните работи излезе с позиция, че подобни изявления „не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“. В нея се напомняше, че за развитието на добросъседските отношения и за европейската перспектива основополагащи са зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Още по темата
Първа по темата започна „Атака“. Станислав Станилов поиска ясна позиция от институциите и партиите в Народното събрание.

„Изявлението на МВнР представлява един безличен текст. Подобна декларация е най-меко казано съвършено неуместна“, заяви Станилов.

Той призова и партиите да изразят твърда позиция. В изказването му се намеси и темата за ДПС, както и за ислямизацията на българските турци.

"Турският министър Реджеп Ердоган заяви претенции за две зони - Кърджали и Лудогорието. Това е дело на една последователна политика. Такова изявление имаше в Косово.", заяви той. „Искам да призова всички политически сили в България да излязат на тази трибуна и да кажат какво е отношение им“, заяви Станилов.

Депутатът от „Атака“ поиска и привикване на турския посланик и да му бъде връчена протестна нота от името на българското правителство. Думата веднага след това взе Лютви Местан.

От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявление на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

"Чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза и никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва съвременни либерални ценности и е първата партия член на Либералния интернационал", отбеляза Местан.

"Ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна държава. Границите са неприкосновени и свещени", добави той.

Няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни минимум по това, че днешните граници са свещени и неприкосновени, каза Местан.

След това на трибуната излезе Цвета Караянчева за изявление от името на ПГ на ГЕРБ.

"Не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено с териториалната цялост.", заяви тя. От името на партията депутатът призова за добросъседски отношения и зачитане на суверенитета.

"Никой няма право да предявява каквито и да било претенции, защото историята е такава, каквато е, всяка държава е имала възходи и падения“, заяви тя.

Минчо Минчев заяви от парламентарана трибуна, че  БСП приема с дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска област.

Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството, не допринася за развитието на двустранните отношения, това е езикът на други времена, "който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето", е позицията на левицата.

Нашата отговорност пред паметта на избитите, подчерта Минчев, ни задължава да припомним на света за погрома и разорението на  българите от Източна и Беломорска Тракия. Да продължим да се борим за справедливо овъзмездяване на наследниците им, да работим за просперитета и мира на Балканите, се казва още в декларацията.

Етническото прочистване и обезбългаряване на Тракия е безпрецедентно и би било престъпление да бъде забравено, категорични са от "Коалиция за България".

Минчо Минчев припомни, че 2013 г. е белязана от исторически годишнини - 110 години от Илинденско Преображенското въстание и 100 години от Балканските войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase