Снимка: flickr

СРС-тата отново скараха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, внесени от Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов от левицата.

В тях се предвижда ДАТО да плаща подслушванията и през 2014 година, а влизането в сила на принципа - заявителят да плаща за СРС-тата, се отлага с една година, от 2015.

Още по темата
Причината за решението на левицата е, че в бюджетите на ведомствата не са заложени средства за това.

Вносителят Дъбов е категоричен, че ДАТО има достатъчен бюджет, за да плаща подслушванията догодина.

"Уважаеми колеги, това е демагогия", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ, като допълни, че закони се приемат на коляно, без да се мисли за това приложими ли са те.

Красимир Ципов от опозицията пък предрече, че отложеният принцип никога няма да се въведе. "Трудно може да бъде остойностено едно СРС", обясни той.

Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи, обясни, че отлагането на идеята заявителя да плаща СРС-тата дискредитира цялата реформа на правителството в сектор "Сигурност".

"Изведнъж в бюджета се видя, че няма предвидени такива средства и мярката се отлага за 2015 г. Няколко депутати предлагат да се откажем от принципа на финансовата обвързаност. Този принцип не е просто измислен, за да се облекчи бюджета, той цели да се въведе механизъм, с който да се ограничи нарастването на използване на СРС", заяви Вучков.

От БСП пък контрираха, че при приемането на принципа от ГЕРБ са се обявили против, а сега недоволстват, че се отлага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase