Анжела Тонева. Снимка: архив, Булфото

Председателят на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка, съобщи bTV.

За момента не се съобщават мотивите за напускането й. Оставката е подадена късно снощи след разговор с министър-председателя и той я приел.

"Не е имало натиск над мен, причината за оставката е натрупаното огромно напрежение в енергийната система. Време е някой с повече енергия да встъпи на този пост. Решението ми е по лични причини", обясни Анжела Тонева.

По думите на Владислав Горанов обаче, депутат от ГЕРБ и бивш финансов министър, тя е била вероятно подложена на натиск. 

Енергийната система не е балансирана, а в същото време правителството намалява цената на електричеството с популистки мерки, заяви той.

Горанов припомни още, че планираните приходи не са влезнали в енергетиката. Той визира заложените почти 500 млн. лева от продажбата на емисии въглероден диоксид, които не бяха получени. По тази причина и беше лансирана идеята за таксата върху производителите на ток от възобновяеми източници.

Припомняме, че и енергийният министър Драгомир Стойнев коментира преди няколко дни, че е изключено токът да поскъпне от началото на новата година, но е въпрос на анализи дали може да се постигне намаление на цената.
Според „червения” депутат Румен Гечев обаче още служебното правителство е коментирало, че е заварило енергетиката в плачевно състояние и отговорност за това не носи сегашното управление.

От началото на годината начело на енергийния регулатор се смениха няколко души. Заради неизпълнение на задълженията си, свързани с Третия енергиен пакет, поста си напусна Ангел Семерджиев, който беше заместен от Юлиана Иванова. Тя обаче беше председател на ДКЕВР само броени дни, след като стана ясно, че няма необходимия образователен ценз.

По време на служебното правителство начело на енергийния регулатор застана Евгения Харитонова, която също напусна с началото мандата на правителството на Пламен Орешарски. Една от първите стъпки на управляващите в ДКЕВР беше промяна в Съвета на директорите и назначението на Анжела Тонева начело на регулатора.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase