Архив: Булфото

Няма индикация от парламента за закриване на Комисията по досиетата, каза нейният председател Евтим Костадинов пред bTV.

В началото на декември соцдепутатът Атанас Мерджанов обясни, че БСП обмисля закриване на Комисията по досиетата и че е време комисията да прерасне в Институт за национална памет.

Още по темата

По този повод министър-председателят заяви, че след като тя си свърши работата, не вижда за какво трябва да съществува. "След 20 години кого ще проверява тази комисия?", попита Орешарски в парламента.

Според Костадинов обаче причина за повдигане на въпроса е, че комисията е стигнала до момент, в който трябва да се предадат архивни документи от двете основни разузнавателни служби – Националната разузнавателна служба (НРС) и Военна информация, и това „притеснява някого“.

Той обясни, че от години се протакало и отлагало връчването на архивите на НРС при тях и дори е имало среща по този повод в Комисията по досиетата. 

„Още 2006 г. законодателите прецениха да се даде възможност разузнавателните служби да се приготвят за това подаване на документи и дори беше уреден начинът на предаването им.“, обясни Костадинов.

По думите му от 2007 година, когато е започнала проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност - от президента надолу по другите ведомства, през 2010 година са стигнали до момента, че трябва да започне проверка и в тези две служби.

От 2009 година до настоящия момент се водела кореспонденция с уговорки. „И стигнахме до месец април 2013 година, по времето на служебния кабинет, когато дори се наложи срещата при президента, за да уточним този момент на предаване на документите.“, обясни Костадинов.

Той е категоричен, че службите не искат да предадат документите си и явно се притесняват, уточнявайки, че от общите данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност в двете служби се намират около 35 на сто от данните.

По темата за бъдещите проверки и досиета, които трябва да се осветлят, той посочи, че тепърва ще бъдат проверявани приватизираните компании и фирмите или лицата, които са ги приватизирали.

По решение на 40-то НС единствено нашата комисия се отчита пред НС на всеки 6 месеца, заяви Костадинов и посочи, че се стараят максимално с цифри и с проценти да отразят това, което е свършено, и това, което предстои.

На въпрос дали има вероятност хора, които са на публична длъжност и са били обявени, че нямат досиета, а да се окаже, че в НРС имат картончета, той заяви, че винаги има такава вероятност и подобен пример е един министър от служебния кабинет.

Докато не се получи целият архив и да се наложи спрямо картотеката и цялата друга информация - никой не може да даде пълна и точна информация, смята Костадинов.  Той е на мнение, че само тяхната комисия се отчита пред НС и техните доклади са точни и ясни.

„Винаги, когато сме били потърсени да дадем информация - ние сме се отзовавали“, заяви председателят на Комисията по досиетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase