Премиерът Пламен Орешарски в НС днес. Снимка БТА

Премиерът Пламен Орешарски е против рязкото намаляване на партийните субсидии или тяхното отпадане.

"Влизате в популизъм, който може да излезе много скъп за българските данъкоплатци", заяви Орешарски на въпрос дали субсидиите не могат да бъдат намалени по-рязко.

Той обясни, че в такива ситуации партиите започват да се финансират само от бизнеса. "Минахме през такъв период, не мисля, че бяха много добри резултатите", заяви Орешарски.

Още по темата
Премиерът би подкрепил спестяването на средства във всички направления на бюджета. По негови думи 4-те милиона лева, които ще бъдат спестени от партийни субсидии, ще бъдат използвани като буфер в бюджета.

"Аз бих възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления. Приходната част е доста напрегната и има нужда от засилване на буферите.", заяви той.

Премиерът беше категоричен, че във всички разходни направления има възможност да се спестят средства.

"В хода на изпълнението, ако е необходимо, ще се активират различните буфери. Четирите милиона са твърде скромни, за да ги мислим отсега.", заяви Орешарски.

Министър-председателят коментира и идеята за превръщане на Комисията по досиетата в Институт за национална памет. Орешарски обясни, че комисията не бива да бъде закрита, преди да е свършила работата си.

"След като си свърши работата, не виждам за какво трябва да съществува. Аз не я приемам като вечна, а като комисия, която има определена задача.“, заяви той.

Орешарски обаче беше категоричен, че комисията не бива да бъде закрита, преди да са отворени всички досиета. "След 20 години кого ще проверява тази комисия?", попита Орешарски.

Той се спря и на темата за лустрацията. Тази тема трябваше по-активно да се дискутира в началото на 90-те. Връщаме в обществото теми, които бяха актуални в началото на 90-те години, каза той.

По думите на Орешарски това не е изненадващо, тъй като в последните четири години се е върнала атмосферата от началото на прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase