Ефрем Моллов на вчерашната сбирка в Пловдив. Снимка: БТА

Партия ПОМАК ще обслужва етническия сценарий, който се разиграва неколкократно у нас след 1989 г.

Около тази теза се обединиха пред bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров и председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

Още по темата
"Ще се създаде усещане за заплаха", посочи Корман Исмаилов, според когото една от целите е отклоняване на гласове от ДПС.

"В ДПС има прекалено бивши агенти на ДС, които са участвали във Възродителния процес, а сега представляват засегнатите", обясни лидерът на НПСД.

"Всички видяхме обаче какво стана на "Орлов мост", посочи той с препратка към извинението на Сергей Станишев и прошката от страна на Лютви Местан по време на съвместния партиен митинг в столицата.

Димо Гяуров обаче настоя, че ДПС също има интерес от новата формация.

"Противопоставянето гарантира съществуването. Доган играе по тънкото въже на етническия мир", обясни той и подчерта, че извън Възродителния процес, който е дело на партийната върхушка в БКП, в България няма случаи на етническо противопоставяне.

Гяуров прогнозира, че ПОМАК ще получи отказ от регистрация, защото според Конституцията партии на етнически и религиозен признак са забранени.

И той, и Исмаилов бяха категорични, че от учредяването на новата партия полза ще извлекат националистически формации.

Dnes.bg припомня, че вчера в Пловдив бяха положени основите за учредяването на политическа партия "Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура" (ПОМАК).

50 души учредиха Инициативен комитет, който да изготви документите за регистрация на новата формация.

Вероятният бъдещ лидер на партията Ефрем Моллов посочи, че ПОМАК няма да разделя хората по религиозен и етнически принцип. Не изключи обаче възможността някой да се опита да попречи на регистрацията на партията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase