Снимка: Булфото

Новата политическа формация "Помак", която иска да работи за интересите на етническия мир у нас, ще бъде учредена до две седмици. Това съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души, пише в. "Труд".

До идеята за създаването на партията се стига след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Още по темата

"Станишев се извини на турците заради възродителния процес на големия митинг на 16 ноември. Но досега никой от БСП не се е извинил на помаците", каза Моллов. Той поясни още, че в България реално няма турци, а всички са помаци. "Тези хора, като отидат в Турция, им викат гючмени (пришълци - б.р.). ДПС реално няма електорат и всички трябва да се присъединят към нашата партия", обясни за изданието Моллов. Той бе категоричен, че в редовете на "Помак" няма да бъдат допускани единствено бившите сътрудници на Държавна сигурност и на РУМНО. На лидерите на ДПС ще им бъде дадена възможност да се извинят за грешките си и ако искат, да се влеят в новата формация. "Целта ни е да се явим още на следващите избори", обяви още Моллов. Той поясни, че "Помак" няма да се определя като лява, дясна или центристка формация. За всички решения ще се допитва до хората.

Според историкът доц Христо Гиневски, няма място за нова етническа партия у нас. Гиневски смята, че основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Тезите му са в разрез с всички исторически доказателства, че българомохамеданите са били християни, обясни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase