Министърът се радва на шаран, родно производство. Снимка: БТА

Мисля, че българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите.

Така министърът на земеделието и храните Димитър Греков коментира пред БТА доколко верни са твърденията, тиражирани в някои медии напоследък, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество.

"Бих препоръчал дори да се купува и консумира приоритетно българска риба, защото тя не се храни с изкуствени смески, а при нормални условия и е изключително полезна. Отглеждана по този начин, рибата в цял свят е многократно по-скъпа, отколкото у нас", коментира той.

Министър Греков каза още, че за съжаление у нас се консумира много малко риба, средно по 5,8 кг годишно на човек, което е под нормалните стойности.

"Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна", каза още министърът.

Още по темата
По думите му до момента БАБХ е проверила вече над 20 обекта за продажба на риба.

"Непрекъснато се проверяват язовирите, морето, където са заловени над 250 хил. метра незаконни рибарски мрежи. Над 20 тона е конфискуваната риба, от която половината е върната във водоемите", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase