Архив: Булфото

Депутатите се изпокараха заради бюджета на Народното събрание за догодина. В крайна сметка бюджетът на ведомството беше приет в пленарната зала.

53 млн. лева са предвидените разходи на парламента за следващата година. Изненадващо бившият председател на НС Цецка Цачева се възмути от 15 млн. лева, които се връщат в държавния бюджет от бюджета на НС, както и орязването на разходите на НС с около 600 хил. лева. Парите ще бъдат използвани за пенсионерите.

Още по темата

В края на ноември от Народното събрание съобщиха, че връщат 15 милиона лева в централния бюджет и предлагат те да бъдат използвани за изплащане на еднократна добавка на пенсионерите през декември 2013 г.

В писмо до министъра на финансите Петър Чобанов председателят на Народното събрание Михаил Миков предлагаше предвидените средства за преустройството на зала „Света София” в пленарна зала да бъдат използвани за изплащане на еднократна добавка на пенсионерите през декември.

Заделените средства от бюджета на Народното събрание за преустройство на залата от 2008 до 2012 г. са в размер 12 722 000 лева, а за 2013 г. - 2 278 000 лева, посочваше в писмото си шефът на парламента.

Днес по време на заседанието Цачева се възмути, че средствата са били събирани от 40-ото, 41-то и 42-то НС. Депутатката се възмути от условията в пленарната зала. Тя обясни, че при включени три лаптопа бушонът гърми.

„Знам, че на вас не ви трябват лаптопи, на вас ви стигат опорни точки“, скочи Цачева.

Миков излезе да защити орязването на средствата на НС. „Народното събрание харчи ненужно много хартия, а после плаща и такса смет за тази хартия“, изтъкна председателят на НС.

"Другите резерви са в по-икономично разходване на средствата. Има абсолютни възможности за това“, заяви Миков.

По негови думи сега не е време да се прави нова пленарна зала. Не смятам, че е подходящо сега да започнем строителство на пленарна зала, каза Миков.

"Вие отсъствате от тази пленарна зала. Укрепването на парламентаризма има много други параметри от условията, в които заседаваме. Едно строителство в другата сграда трайно би затруднило функционирането на комисиите за относително дълъг период и би срещнало обществено неразбиране", заяви той.

Думата взе и финансовият министър Петър Чобанов. "Искам да благодаря на председателя на НС за жеста, който направи към българските пенсионери, така че след четири години те най-накрая да видят този лъч на надеждата. Това, което разбрах от критичните изказвания на опозицията, е, че те разбират реформата само в посока увеличение на бюджетите на съответните ведомства", каза министърът.

Скандалът се завъртя и около дългото отсъствие на ГЕРБ от пленарната зала. Цачева обясни, че голяма част от парите за пенсионерите всъщност са спестени от ГЕРБ с неидването им на работа.

Опозицията отново използва повода да обвини управляващите, че много раздуват разходите със създаване на много комисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase