През 2009 г. Берлускони дойде на визита у нас и се видя с Борисов. Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отрече плъзналите слухове, че бившият премиер на Италия Силвио Берлускони ще бъде кандидат за евродепутат от ГЕРБ.

"Мога категорично да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат от ГЕРБ... Последната ми среща с Берлускони беше на последния Европейски съвет, на който той присъстваше. Никога не сме разговаряли за това той да се кандидатира в България на изборите за ЕП. ГЕРБ има много добри евродепутати, които в голямата си част ще бъдат и кандидати", написа бившият премиер във Facebook.

Още по темата
По-рано днес Роберто Формигони, бивш съратник на Берлускони от формацията "Нов център-дясно", която се отцепи от "Форца Италия", обяви, че не може де са изключи вероятността Берлускони да се кандидатира за евродепутат от България или Унгария.

Спекулацията, че Берлускони ще потърси "политическо убежище" в София или Будапеща, тръгна още миналата седмица, когато Сенатът гласува за отстраняването на бившия премиер от сенаторския пост поради ефективна присъда за данъчни измами в особено голям размер, която освен лишаване от свобода предвижда и забрана за заемане на публични длъжности.

Медии на Ботуша веднага пък пресметнаха, че евентуалното избиране на Берлускони за депутат в Европейския парламент ще му гарантира имунитет за 5 години, тъй като там няма риск от извънредни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase