Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

"Кандидатура на Силвио Берлускони в България или Унгария на европейските избори не може да се изключи, но познавайки го, не вярвам той да я има предвид," заяви в радио интервю сенаторът Роберто Формигони от формацията "Нов център-дясно", която се отцепи от партията на Берлускони "Форца Италия".

Спекулацията, че Берлускони ще потърси "политическо убежище" в София или Будапеща, тръгна още миналата седмица, когато Сенатът гласува за отстраняването на бившия премиер от сенаторския пост поради ефективна присъда за данъчни измами в особено голям размер, която освен лишаване от свобода предвижда и забрана за заемане на публични длъжности.

Слухът бе тиражиран, след като официален говорител на Кремъл опроверга друга подобна спекулация, че руският президент Владимир Путин щял да връчи на Берлускони дипломатически паспорт, който да го закриля от ударите на италианското правосъдие.

Още по темата
"Говори се от седмица, защото някои се погрижиха да връчат на Берлускони анализ дали подобен ход е осъществим. Други пък настояват да се реализира тази хипотеза, но не вярвам, че в крайна сметка ще се кандидатира. Той ясно заяви, че иска да остане в Италия и евентуално тук да си изтърпи наказанията," поясни сенаторът Формигони, който е първият италиански политик, коментирал публично този слух.

Според местни медии евентуалното избиране на Берлускони за депутат в Европейския парламент ще му гарантира имунитет за 5 години, тъй като там няма риск от извънредни избори.

За най-предпочитана се сочи Унгария поради приятелството, което свързвало премиера Виктор Орбан с детронирания италиански сенатор.

България е класирана втора с мотива, че там се получава гражданство срещу инвестиция от 511 хиляди евро.

Накрая се споменава и Латвия, където левият италиански журналист и политик Джулието Киеза неуспешно се кандидатира на предишните европейски избори от името на партия на руското малцинство.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase