Снимка: архив, Булфото
fallback

Ранобудните студенти организират протест в четвъртък срещу проектозакона за МВР. Според студентите проектът ограничава някои човешки права и позволява доста рестриктивни действия на полицията.

Законопроектът е въвел и промяна на средствата и правомощията на полицейските органи при осъществяване на охраната на стратегически и особено важни обекти, посочват в становище ранобудните.

В актуалния текст на закона органите на реда могат да разполагат сили и средства, да изграждат, снемат и използват инженеро-технически съоръжения и други средства за охрана. В проекта се предвижда всеки полицейски орган да може да отцепва райони, да ограничава временно или забранява движението на лица или транспортни средства във връзка с осъществяването на охраната на този вид обекти.

Това нововъведение регламентира блокирането на свободното предвижване на хора около тези обекти, което в последните няколко месеца се осъществява системно от полицията, без да има законово основание за тази мярка, отбелязват студентите.

Не само промените в проекта за нов закон за МВР дават основание за притеснение. И сега ставаме свидетели на системно неспазване на някои от основните положения в сегадействащия закон като принципа за използване на сила при абсолютна необходимост и задължението на полицаите да носят отличителни знаци и да не прикриват самоличността си, се посочва още в становището.

Според Ранобудните студенти сериозно притеснение будят някои от текстовете, които предвиждат промени на устройството и дейността на МВР. Те смятат, че разделянето на ГД „Национална полиция” на две подзвена - ГД „Криминална полиция” и ГД „Охранителна полиция“,  е формулировка, доказала се като неефективна.

По времето на кабинета „Станишев” тогавашният вътрешен министър Михаил Миков въведе подобно разделение, което се оказа крайно неуспешна превенция на дребната престъпност. Това ще доведе до излишно раздуване на административния персонал и до влошаване на комуникацията между основните звена на полицията, се посочва още в становището.

Според Ранобудните безпокойство буди  и тенденцията за политизиране на структурата на министерството. Противно на намеренията на Цветлин Йовчев, който нееднократно заяви нуждата от разделяне на политическите и професионалните ръководства във ведомството, в проекта за нов Закон за МВР е предвидено висшата професионална длъжност - главният секретар да бъде назначаван от Министерския съвет, по предложение на министъра на вътрешните работи.

Досега президентът издаваше Указ за назначаването на главния секретар по предложение на МС. Процедура, следваща да гарантира институционалния баланс и политическата необвързаност на назначението, се посочва още в становището.

Ранобудните студенти организират утре дискусия по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

Виктори

преди 10 години

До макиТи май си АКИ. Не можеш да пишеш и още по-лошо - не можеш да мислиш. Така е с фашизоидите. Те привиждат навсякъде дълги еврейски ръце. Защо пропускаш, че и Френската революция е еврейско дело. В безсрочната стачка, свалила дьо Гол, участват 10 милиона души. Колко ли са им платили евреите? Дано поне можеш да смяташ!

138

райт

преди 10 години

До avenirСПОРЕД МЕН ТИЯ НЕЗНАЯТ КВО ИСКАТ,КАТО ВЛЯЗАТ В ес ГИ ЧАКА ГИБЕЛ КАТО НАЩА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ТЕ НЕ ИМ ТРЯБВА ЕВРОПА БЕ *** И ТАМ НЯКОИ ГИ ПОДБУТВА НЕ МИСЛИШ ЛИ И ТИЯ 500 000 Е НИЩО СПРЯМО 45 МИЛИОННА уКРАЙНА НЯМА ДА СТАНЕ.

137

райт

преди 10 години

До avenirа вие мерзавецо искате мъдата на БОЙКО нали?НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ НЕГОВИ МЪДА ДЕ СЕ ЛЮШКАТ-АЗ СЪМ ЧОВЕК НА 30 Г АКО СЪМ ДЪРТ Е ДОБРЕ ,НО НЯМА НЯКАКВИ 20 ГОДИШНИ КУПЕНИ ЛУМПЕЛИ ДА МЕ ОПРАВЛЯВАТ -НИКОГА *** ГНУСЕН ГЕРБВЕРСКИ

fallback