Архив: Булфото

По-скоро формално премина откритата част на изслушването на кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на СРС-тата.

Те бяха препитани като на изпит. При влизането си в залата те теглеха номерчета, които отговаряха на номер на въпрос. Към петимата кандидати имаше зададени десет открити въпроса и всеки трябваше да отговори на един.

Кандидатите трябваше да отговорят и на въпрос за това как виждат работата на Бюрото. Останалите си питания членовете на парламентарната комисия за контрол на службите задаваха при закрити врата.

Още по темата
В откритата част кандидатите отговаряха на въпроси от нормативната база, както и за вижданията им за работата на бюрото.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който е член единствено на тази комисия, не дойде на днешното заседания. Левицата беше един от най-големите противници на закриването на бюрото по време на управлението на ГЕРБ и най-настоятелна за възстановяването му.

Общо петима кандидати има за петте места в бюрото - Огнян Стоичков, Георги Гатев, Илия Ганев, Бойко Рашков и Огнян Атанасов. Първи на въпрос започна да отговаря Рашков.

Той се пошегува, че е изтеглил въпрос, за който не е ясно дали е номер 6 или номер 9 и затова той иска да говори и по двата. Рашков с усмивка обясни, че разполага и с пищов – книгата си за СРС-тата.

„Аз смятам, че създаването на този орган, дай Боже, той да заработи, за да може обществото да разчита, че ще се упражнява по-голям контрол върху СРС-тата“, заяви Рашков. Той обясни, че в България има нужда от такъв орган.
„Не може този, който прилага тайни способи, да се самоконтролира.“, заяви той.

Рашков трябваше да отговаря на въпрос за новосформираната служба Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО).

По думите на кандидата изваждането на този орган от силовото ведомство е било наложително. Бойко Рашков беше кандидат при последния избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Той е бил депутат от БСП, зам.-министър на правосъдието и бил е член на ВСС.

Рашков вече е бил председател на Бюрото за контрол на СРС-тата, преди то да бъде закрито в началото на мандата на ГЕРБ.

Втори на въпроси отговори Георги Гатев – за реда за прилагане на СРС-та. Той е бивш член на ВСС.

„Съществените въпроси ще възникнат, когато самото бюро започне да функционира.“, заяви Гатев. По негови думи досега то не е работило реално, а едва няколко месеца.

„Може би ще има проблеми, особено при контакта с други институции“, предрече Гатев.

Председателят на комисията за контрол на службите Димитър Дъбов със съжаление заяви, че въпреки призивите към НПО-тата, от тях няма постъпили въпроси до членовете.

Илия Ганев пък поиска да се създаде единен регистър за СРС-тата. Той прогнозира, че може да се окаже, че има законодателни празноти в работата на бюрото.

Илия Ганев е част от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Гатев трябваше да отговаря на въпрос за контрол и наблюдение на СРС-тата.

Огнян Атанасов представи дълга кариера в службите за сигурност, започнала от 1983 година в отдел „Проследяване“. Бил е част и от парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата. "Нямам тайни в теорията, а мисля и в практиката.", заяви Атанасов.

„От образование към подслушване – така се движат при мен нещата.“, с усмивка обясни Огнян Стоичков. Той е адвокат, а в 41-то НС беше депутат от „Атака“ и председател на образователната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase