Снимка: flickr

Огнян Стоичков, Георги Гатев, Илия Ганев, Бойко Рашков и Огнян Атанасов – това са петимата кандидати за членове на Националното бюро за контрол на СРС-та.

Те имат готови документи от ДКСИ и ДАНС и могат да участват в състезанието за членове на бюрото за контрол на СРС-та, заяви председателят на парламентарната комисия за контрол на службите Димитър Дъбов.

Огнян Стоичков беше депутат от Атака в 41-то НС, Георги Гатев е бивш член на ВСС.

Илия Ганев е част от ДКСИ, а Огнян Атанасов е бивш началник на Държавни образователни изисквания.

Бойко Рашков беше кандидат при последния избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Той е бил депутат от БСП, зам.-министър на правосъдието и бил е член на ВСС.

Рашков вече е бил председател на Бюрото за контрол на СРС-тата, преди то да бъде закрито в началото на мандата на ГЕРБ.

"Да се надяваме, че ще преминат успешно препитването. След това ще бъдат внесени в пленарна зала за гласуване", заяви още Дъбов.

Една кандидатура е била оттеглена дни след внасянето й. Става дума за бившия зам.-министър на вътрешните работи в правителство на ГЕРБ Димитър Георгиев. Изслушването ще бъде следващия четвъртък. Първата част ще бъде открита.

"Приканваме НПО-тата, ако имат въпроси, да ги зададат, за да подберем от тях 1 - 2, на които също да отговорят", заяви Димитър Дъбов.

След това ще има и закрита част, на която ще отговарят на въпроси, свързани с класифицирана информация.

Бюрото за контрол на СРС-тата беше възстановено в началото на работата на 42-то НС. То беше създадено през 2009 година по време на мандата на тройната коалиция, но впоследствие беше закрито от 41-то НС още октомври същата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase