Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

Георги Първанов намекна в Русе за нуждата от посочване на конкретна дата за провеждане на предсрочни избори - с цел успокояване на напрежението в обществото.

"Смятам, че един по-ясен хоризонт за работата на парламента, респективно на правителството, би могъл не просто да успокои напрежението, но и да създаде по-добра възможност за работата на самото правителство, така че то да изпълни онези ангажименти, които е поело", каза той.

Президентът (2002-2012 г.) оцени позитивно провеждането на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при Росен Плевнелиев, защото е имало реална заплаха той да не се състои или да се опорочи.

Още по темата

"Това не се случи и е много добър знак към българското общество, което означава, че все пак българските политици могат да си говорят, но предстои още много работа", каза Първанов и допълни, че вероятно в понеделник, на организирана от него дискусия във Велико Търново, ще предложи конкретни промени за Закона за КСНС, за да може той да стане един по-действен орган.

Социалистът коментира още, че изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" не е алтернатива на АЕЦ "Белене". По думите му "Белене" е много по-напред като проект и затова строителството не търпи отлагане.

Според Първанов строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" би могло да се случи едва, след като се изчерпят експлоатационните възможности на пети и шести блок на централата.

На въпрос дали се очаква някаква реакция от Русия за строителство на реактора с американска технология, Първанов заяви, че "можем да строим и едната, и другата мощност, без да се налага да избираме между някои от "двамата големи братя", образно казано", заключи президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase