Преди началото на вчерашното заседание на КСНС. Снимка: БТА

Като успешно определи вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност президентът Росен Плевнелиев.

Вчера премиерът и двама министри, лидерите на управляващите партии и опозиция, както и шефовете на службите, успяха да се обединят и да излязат с единно становище относно опасностите пред националната сигурност заради засиления миграционен натиск и продължаващите протести и контрапротести в София.

Заради това Росен Плевнелиев благодари на всички участници за отговорното отношение, което е довело до  пълен консенсус и съгласие. Той бе категоричен, че не е закъснял със свикването на КСНС.

Росен Плевнелиев допълни, че на съвета не е имало дебати по темата избори и „не е работа на президента да говори по тази тема“.

„Няма нито една моя дума, която да разделя гражданите“, заяви той и допълни, че като президент е готов да чуе всеки и да изпрати неговото послание към компетентните институции.

Държавният глава откри днес в Котел обновеното детско отделение за рехабилитация в Специализираната болница по долекуване, продължително лечение и рехабилитация. Средствата за това идват от кампанията "Българската Коледа".

Още по темата
Президентът съобщи, че през 2012-2013 година е била събрана рекордна сума пари за инициативата "Българската Коледа"- 2 100 000 лева. С тях е била купена апаратура за десетте рехабилитационни центъра в цялата страна на стойност 1,4 милиона лева. С пари от кампанията са подпомогнати 485 деца. 350 000 лева са предназначени за подпомагане на 426 деца с неврологични проблеми, а 59 ще получат лекарства на стойност 250 000 лева.

"Имахме мечта да доведем в България най-добрия уред за локомоторна терапия. Сега в страната има пет такива уреда - в София, Пловдив, Котел, Момин проход и Бургас", заяви Плевнелиев.

Президентът каза още, че над 60 процента от децата, подпомагани от "Българската Коледа", са били с неврологични заболявания. Той посочи, че за тяхното правилно лечение са нужни ранно диагностициране и високотехнологична апаратура. Като положителен факт в тази насока президентът отбеляза и промяната в клиничните пътеки за лечение на деца с церебрална парализа, предложена от организаторите на "Българската Коледа".

Той допълни, че е необходимо още създаването на регистър на рисково родените деца, както и на наръчник за родители на хронично болни деца, в който да се посочат и подходящите за тях лечебни заведения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase