Анелия Клисарова по време на посещението си в Разград. Снимка: БТА

Делегираните бюджети на училищата няма да отпаднат, а ще бъдат оптимизирани, каза днес в Разград министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

"Те изиграха своята положителна роля, но към тях има две новости. Едната е, че от догодина се въвежда единна базова стойност за издръжка на училищата. Всяко училище ще получи между 20 и 30 хиляди лева за разходи, като те не са обвързани с броя на учениците. Средствата са предимно за отопление, вода и други режийни разходи. За тези разходи са отделени близо 14 милиона лева", обясни Клисарова, цитирана от БТА.

Вторият нов момент в делегираните бюджети е т.нар. придадена стойност в образованието. Допълнително финансиране ще получат учебните заведения, които подобрят резултатите от външното оценяване от четвърти до седми клас, каза министърът.

Тя посочи още, че акцент в политиката на управляващите е по-задълбочената работа за превенция на отпадането от училище. Тя даде за пример Разградска област, където процентът на отпадалите ученици е рекорден - 25 на сто.

В Разград днес министър Клисарова се срещна с областния управител и кметове на общини от региона. Тя посочи, че основните теми на разговор са били ремонти на сградния фонд и липсата на училищни автобуси. Във връзка с това тя каза, че в бюджета на министерството за следващата година са заделени 20 милиона лв. за училищни автобуси в страната.

Предвидени са и средства за покриване разходите на учителите за пътуване със собствен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase