Снимка: БТА

Лидерите на управляващите партии и на опозицията споделят мнението, че всеки има право на протест, но в същото време то не бива да излиза извън рамките на закона. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев след продължилото 6 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Държавният глава брифира решенията от името на всички, участвали в заседанието.

Обединихме се около разбирането, че ескалацията на общественото и политическото напрежение изисква по-голяма отговорност от държавните органи и политичките сили, нужни са общи действия в посока на спазването на закона и укрепване на доверието към институции, заяви той. 

КСНС призовава партиите и другите организатори на протестите да се разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочи политическата и обществена криза.
 
Освен това членовете на съвета препоръчват на премиера Пламен Орешарски да инициира разработването на обща европейска рамка за по-голяма прозрачност на доходите на висшите политици. Заявка за това даде ДПС след скандала с напусналия движението Христо Бисеров, който в последствие се оказа с две повдигнати обвинения от прокуратурата.
 
Членовете на КСНС са единни в позицията си, че са налице рискове за националната сигурност от хуманитарен аспект и заради засилената миграционна вълна. Заради това те изискват от правителството да отчита редовно ситуацията.
 
Нужна е силна обществена и политическа подкрепа насочена срещу потенциалните заплахи срещу етнорелигиозния мир в страната, коментира президентът. Той призова партиите да насочат усилията си срещу опитите за насаждане на омраза и разделение обществото.
 
Според него институциите трябва да бъдат обезпечени финансово, за да могат да изпълняват добре функциите си по опазването на националната сигурност.

КСНС отправя препоръки към законодателната и изпълнителната власт да създадат организация на финансиране, което да осигурят на службите за изграждането на способности адекватни на рисковете, обяви още Плевнелиев.
Изпълнителната власт и секторите за сигурност да анализират рисковете за страната с повишено внимание и да се следят тенденциите в миграционните процеси, искат още членовете на КСНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase