Бежанци от центъра в Харманли. Снимка: Булфото

Потенциалът на рисковете, свързани с разширяващите се зони на нестабилност в близост до нашите граници, нараства. Това се посочва в доклада на ДАНС, който от агенцията публикуваха по повод заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

От началото на 2013 г. броят на незаконните мигранти у нас силно е нараснал, с ясно изразен пик през септември – ноември, пише в документа.

Още по темата
От статистическите данни става ясно, че около 70-80% от задържаните чужденци подават молби за получаване на закрила у нас.

Най-голям е относителният дял на имигрантите, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства обаче числеността на бежанците от Афганистан и в по-малка степен от Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия.

От родното ФБР посочват, че основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, най-често чрез нелегално преминаване през "зелена" граница.

Преобладаващата част мигранти са непълнолетни, несемейни мъже - между 15 и 30 години, и жени. Голяма част са без образование или с нисък образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства. В общия случай целта им е достигане до държави от Централна и Западна Европа.

Сред рисковете за националната сигурност, които посочват от агенцията, са неблагоприятно отражение върху институциите и бюджета на страната, повишаване на терористичната заплаха, прояви на социално напрежение и влошаване на криминогенната обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase