Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото
fallback

Случаят с неинформирането на МВнР за освобождаването на Гълъбин Боевски, който беше пуснат от Бразилия въпреки присъдата си за наркотрафик, се отразява негативно на имиджа на страната ни, обяви външният министър Кристиан Вигенин.

Той беше категоричен, че в предсрочното прекратяване на мандата на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов няма никакъв политически мотив. Припомняме, че Николов бе обвнинен от Външно в това, че не е информирал българската страна за Боевски, а дни по-късно привикан у нас и освободен.

Oще по темата

Дипломатът ни обясни, че причината за това да не информира по казуса била, че решението е взето и осъществено за часове от бразилските власти.

Министърът обаче днес обясни, че от освобождаването на Боевски до кацането му в България е имало 24 часа и Николов е имал достатъчно време да действа.

"Не е приятно, защото когато се случи подобно нещо, това не говори добре за министерството на външните работи и за българските институции", коментира министърът.

По думите му става въпрос за несвършена много дълго време работа.

През октомври е поискано издаването на такъв паспорт с мотив, че Боевски трябва да започне работа. И тогава не е било ясно, че има решение за неговото експулсиране, заяви министърът.

Според него не може всички данни от вътрешното разследване на МВнР по случая да стават публично достояние.

"Няма никакви политически и други мотиви за наказанието на г-н Николов. Досега няма нито един човек в министерството, който да е бил уволнен или наказан само защото е бил назначен от друго правителство. Чистки при нас не е имало, няма и да има. Днес се оценява само по изпълнение на професионалните задачи", категоричен бе Вигенин.

Външният ни министър разкритикува работата на посланика, като обяви, че той системно не е подавал информация в министерството на външните работи.

"Твърде рано е да се говори кой ще е новият ни посланик в Бразилия", завърши Кристиан Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

георги иванов

преди 10 години

докога бе нещастници. докога .

17

Анонимен

преди 10 години

ВИЕ НИ ВРЕДИТЕ МНОГО ПОВЕЧЕ,АМА НЕЩЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ...

16

Иво-000

преди 10 години

На този май май му е разбита втулката..........

fallback