Гълъбин Боевски. Снимка: архив, Булфото

У нас Гълъбин Боевски е с чисто досие, казва пред 24 часа" посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов.

По думите му един от основните проблеми между България и Бразилия е липсата на правна база за регулиране на статута на осъдените.

Още по темата
"Установих, че Бразилия трудно се съгласява на подписването на такъв договор с малки страни, а той е много важен. Ако го подпишем, това ще означава, че съдебните власти в една страна могат да поискат и получат информация от колегите си в другата. Също така ще бъде възможно изслушването на свидетели и много други неща в тази връзка. От срещите ми с други посланици установих, че е по-лесно да сключим други два договора - за екстрадиране и за трансфер на осъдени лица. Направих на няколко пъти предложения в този смисъл в самия край на 2012 г., но от външното министерство в София не казаха нищо", допълва Николов.

По думите му посолството ни е било уведомено за извеждането на Боевски от затвора по електронната поща в извънработно време, когато там не е имало никого.

Dnes.bg припомня, че дипломатът е предложен за отзоваване от външния министър Кристиан Вигенин с мотива, че уронил престижа на дипломатическата служба, като не е съобщил за експулсирането на осъдения за наркотрафик щангист.

Той обаче смята да съди българското външно министерство и допълни, че след случая "Боевски" може да се говори и за случай "Вигенин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase