Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: БТА

ГЕРБ организира в събота в 12 часа национален митинг в Пловдив с искане за оставка. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов днес в парламента. Той дойде в сградата за първи път от седмици, изказа се пред журналисти и си тръгна.

По негови думи хиляди хора са призовали партията да оглави антиправителствените протести и да се намеси в тях.

Събота в 12 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест в Пловдив за оставка. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ. Това е митинг, съгласно закона ще си вземе разрешение, заяви Борисов.

Той отхвърли всички твърдения, че вчера ГЕРБ умишлено са организирали метежи срещу парламента. Подобни твърдения изказаха днес лидерите на ДПС и БСП по повод вчерашните сблъсъци на протестиращи с полицията.

Всичко, което говорят в НС, са триковете на Държавна сигурност. На бялото да кажат черно, защити се Борисов.

По негови думи сегашното управляващо мнозинство се опитва да припише на ГЕРБ собствените си действия от февруари. Според Борисов тогавашната опозиция е организирала метеж срещу него.

Още по темата
По никакъв начин не си приписваме това, което правят студентите, това което правят протестиращите. Манипулации и лъжи в тази посока изобщо не ги приемам, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той обясни, че митингът на ГЕРБ няма да е в София, защото в града има достатъчно митинги и партията не иска да пречи на студентите и другите, които нямат нищо общо с партията.

Според Борисов вчера на улицата не е имало ултраси, а полицията е блъскала граждани.

ГЕРБ няма засега да внасят нов вот на недоверие, стана ясно още от думите на лидера на партията.

Аз толкова нагли хора не съм виждал. Те няма никога да дадат оставка, защото в момента са се впили във всички обществени поръчки. Тях ги е страх да направят избори, каза Борисов.
Отдавна мина подходящия момент, заяви той на въпрос дали е подходящ моментът за оставка.

Борисов отново заяви, че „Атака“ крепи парламента и вчера лидерът им Волен Сидеров е скрепил кворума, за да може да се избере зам.-председател на НС.

Каква е тази държава да работи парламентът в заграждения. Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер, на третия ден си дадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората, заяви Борисов

Я да си гледа работата, обърна се Борисов към Станишев по повод обвиненията на управляващите на управляващите кой стои зад протестите. Аз водя 10-15 дела и ще си го осъдя. Колкото и да се подмазва Местан на главния прокурор, не може да излезе от сянката на Мултигруп, на обръчите от фирми, каза той.
Борисов коментира и защо не се е появявал в пленарна зала от няколко седмици.

Аз имам достойнство и когато в залата има хора, които се държат арогантно и хулигански, не бих стоял там, защото ще ме провокират и ще направя някоя беля. Затова моите колеги участват активно, за да покажат, че този бюджет не е такъв, какъвто казват, мотивира се лидерът на ГЕРБ. Според него бюджетът не е достатъчно социален.

Борисов се спря и на изнесената информация за негова офшорна фирма. Той не отрече, че има такава, но беше категоричен, че тя е направена по времето, когато е бил бизнесмен.

Според Борисов въпросната офшорна фирма изобщо не е функционирала, а той има едва една четвърт от нея. Лидерът на ГЕРБ разясни, че е разговарял с Цветелина Бориславова да се извадят документи, че тази фирма никога не е работила и не е имало трансакции към нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase