Лютви Местан. Снимка: София прес

ДПС ще стои плътно зад кабинета "Орешарски", зад конституционния ред, зад българската демокрация. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

"Уроците по морал не от вас. Елате на сцената на политиката. Не можете обаче, защото там Орешарски е несравнимо по-добър и нямате шанс", обърна се Местан към ГЕРБ, които минути преди това в декларация отново призоваха за оставката на кабинета.

Още по темата
Той се спря подробно на протестите от вчера и сблъсъците "полиция-протестиращи", а и подобно на лидера на левицата Сергей Станишев видя сценарий във вчерашните сблъсъци.

"Мракът снощи не можа да прикрие променения профил на протестиращите, дори подчертаваше бръснатите глави като символ на най-агресивната част на българското общество. Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на България, нашите деца. Тук от името на ДПС искам да кажа – правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено от Конституцията. Едно е правото на протест, друго е окупацията.

Едно е протестът на студентите, съвсем друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от тези, които вчера отсъстваха от обсъжданията на най-важните актове. Нямаше ги, защото впрегнаха новите си генерали, корупционно натрупаните стотици милиони, за да взривят конституционните устои на демократична европейска България", заяви Местан.

По думите му председателят и зам.-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов няма как да оцелеят политически извън властта. Според него по тази причина те няма да се спрат пред нищо, за да съборят легитимното правителство.

"Протестът няма кой знае какви солидни политически аргументи. В строго политически план, като управленски решения, като стил на управление, като манталитет, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добър от кабинета на ГЕРБ и Борисов", настоя лидерът на ДПС.

Местан припомни мотото, че протестът бил обявен за морал в политиката.

"За чий морал става въпрос тук? За морала на този, който дължи отговор за Мишо Бирата. За този, който кръжеше с Авиоотряд 28 над Варна и с хеликоптерите на българските военни над ловните стопанства. За морала на този, който продаде "Кремиковци"? За морала на този, който дължи отговор за Чакъра, за посегателството срещу Ахмед Доган, за този ли морал? Този, който свързва Си банк и Слачво Христо, за този ли морал?", попита Местан.

Според него Борисов дължи много отговори, на първо място отговори за офшорките.

"Няма наивници, които да му повярват, че той бил див каратист, докато някой го е регистрирал в офшорни фирми", заяви Местан.

По думите на лидера на ДПС колегата му от ГЕРБ още дължи отговори за Пашата, Митко Каратиста и ЧЕЗ.

"Борисов трябва да отговаря и понеже го е страх да отговаря, иска да свали правителството и да узурпира чрез ултраси българския парламент", заяви Местан.

Той се запита и как почетният председател на ДПС Ахмед Доган хем е поръчал нападение срещу Борисов, хем е най-интелигентният български политик. Според лидера на ДПС последното изказване е нескопосан опит за недодялан политически танц.

"Подаръците на големия Ахмед Доган за момчето от Банкя свършиха с пагоните му", заяви Местан.

"Прави ли ви впечатление, че Борисов и компания не се държат политически – прочетоха си декларацията и ги няма. За тях властта е като солунската митница за Бай Ганьо, която захранва зейналата им за още блага паст", каза той.

Според Лютви Местан не ДПС изнасилва старата дама БСП, а ИПОН и Бизнеспаркът на София въвличат обществото в политическа извратеност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase