Архив: Булфото

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК. Бюджетът на ДОО беше подкрепен от БСП и ДПС, от „Атака” се въздържаха”, а шестимата депутати от ГЕРБ, които участваха в гласуването, бяха против.

Бюджетът за следващата година запазва в основни линии политиките по приходите. Увеличават се максималният месечен размер на осигурителния доход – от 2200 на 2400 лв. и минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и професии средно с 2,6 на сто.

От 1 юли пенсиите ще бъдат повишени по т.нар. „швейцарско правило” с близо 3%, а от първи януари майчинството скача от 310 на 340 лв.

Още по темата
Очаква се средният размер на пенсията за 2014 г. да стане 307,64 лв. срещу 293.55 лв. през 2013 г.

Депутатите приеха и бюджета на НЗОК за 2014 година с гласовете на БСП и ДПС. Разчетите предвиждат през следващата година касата да разполага с 2,82 млрд. лв., от които 2,47 млрд. лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания.

За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн. лв., за лекарствени продукти - 556 млн. лв., в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 млн. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания - 145 млн. лв.

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването (МЗ) са общо в размер на 13,4 млн. лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение, посочват от НЗОК.

В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите.

В бюджета на касата са предвидени и 1 млн. лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase