Снимка: Булфото

Прокуратурата е започнала разследване в Агенцията за бежанците заради това, че в някои случаи твърде много бавят решението за това дали се дава статут на дадено лице, а в други вземат решението прекалено бързо. Това стана ясно на брифинг след кръгла маса в БАН по проблемите с бежанците. По-рано днес от обвинението обясниха, че са започнали разследване.

Още по темата

Обвиненията към Агенцията за бежанците са двупосочни. От една страна, много бавно дават статут на бежанец, а от друга – за някои хора, без да са много прецизни, дават статут, обясни проф. Стефан Хаджитодоров от БАН.
По негови думи около 95 процента в Европа от искащите статут, получават такъв. Според професора в никакъв случай процентът у нас не е по-висок. Действително има случаи, в които лица чакат над година за статут, а през това време никой няма право да ги пипне, обясни още Хаджитодоров.

Комисар Йотко Андреев от дирекция "Миграция“ към МВР също обясни, че има такъв проблем с експулсирането на кандидат-бежанците.

На кръглата маса взеха участие представители на дирекция" Миграция", Софийски форум за сигурност, БАН и НПО-та. Обсъдени са били и нападенията над чужденци, които зачестиха в последните дни.

Основната част от проблема е неинформираността и използването на това от незрели интереси за провокиране на напрежение.

Ние считаме, че нормалното поведение по отношение на бежанците е необходимо, но трябва да се вземат и мерки по сигурността, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурността.

Българското общество е толерантно и това, което става, е меко казано странно, каза проф. Хаджитодоров.
Бежански вълни към България се очакват и за в бъдеще, а сегашният проблем със сирийските бежанци е показал проблемите в нормативната база и оперативните действия на отговорните органи. Около това становище са се обединили на кръглата маса.

Според експертите са необходими корекции в оперативната политика и в законодателството.
Този проблем засяга всички нас, каза Божилов. По негови думи бежанската вълна, породена от кризата в Сирия, ще продължава да оказва съществен натиск и трябва да се разработи всеобхватен, дългосрочен план.

Необходимо е да има специално перо в държавния бюджет, което да покрие необходимите дейности, свързани с бежанците, заяви още Божилов.

Много е лесно да се каже – затворете границите не ги допускайте. Ние трябва да помислим какво трябва да направи нашата държава, заяви комисар Андреев. Според него с разкриването на центъра в Елхово е решен проблемът с разделянето на лицата, които имат право на статут и тези, които нямат.

Той беше категоричен, че хората, които не отговарят на изискванията за получаване на статут, трябва да се връщат в страна по произход.

Според експертите все по-често идват бежанци от Афганистан и става въпрос за цели семейства. Забелязва се и наплив от Алжир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase