Георги Първанов. Снимка: архив, БулФото

Време е да кажем честно, че не сме в състояние да поемаме повече бежанци, заяви Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 г.

Според него това ще бъде по-честната, по хуманната позиция, отколкото да ги приемаме, без да има гарантирано нормално съществуване за тях.

"Виждам опасност в стремежа на досега съществуващи и нови политически формации или други структури, да експлоатират възможни проблеми, какъвто е този с бежанците. Не бих искал да тръгваме по тази плоскост, защото при цялата икономическа криза, при цялата политическа нестабилност, ако бъде накърнен и етническият мир, това би ни струвало твърде много", каза Георги Първанов, който призова към повече спокойствие, към разум и действеност отговорните институции.

"И по темата за бежанците виждаме голямо изоставане, неподготвеност", допълни той.

Георги Първанов участва в Плевен в обществена дискусия на тема "За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет".

Ако ние своевременно, бързо, не дадем ход на новата ядрена централа "Белене", ни чака един енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за потреблението, и за бизнеса - така че алтернатива няма, подчерта той.

По думите му АЕЦ "Белене", въпреки забавянето, продължава да е един много печеливш проект, но времето е изключително важно.

"Моят акцент бе за търсенето на нов подход към професионалните ръководства на енергийните структури, дружества, монополи, защото голяма част от проблемите в нашата енергетика идват от партизирането и лобизма в този сектор по време на целия преход", заяви Първанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase