Премиерът в Котел. Снимка: архив, Булфото

Трудно днес откриваме будителите, не защото ги няма, а защото обществото ни е разединено. В миналото духовниците, книжовниците и борците за свобода ги е обединявала една обща кауза - каузата на нашата родина, обяви премиерът Пламен Орешарски, който бе в Котел за Деня на народните будители и 200-годишнината от успението на Софроний Врачански.

Още по темата

Пред стотиците, събрали се на площада в града, министър-председателят посочи, че днешният ден е повод да си припомним, че големите успехи се постигат с усилията на цялото общество.

В приветственото си слово той настоя, че не трябва да се говори за народните будители в минало време.

"Искрено вярвам, че те могат да намерят своите достойни наследници в настоящето - хората, които работят не само за себе си, но и в полза на обществото", каза Орешарски.

Той заяви, че първата задача на кабинета е връщането на страната на пътя на просперитета. Според него това ще се случи по-лесно, ако има диалог и разбирателство.

Премиерът цитира думите на Софроний Врачански, според когото за успеха на българската кауза е необходимо да се повдигне нивото на образованието.

"В настоящето е важно стремежът за повече образование и книжовност също да намери реално изражение. Няма може би по-подходящ ден от днешния да заявя, че образованието е сред водещите ни приоритети сега и в бъдеще, като амбицията ни е не просто да има повече средства за образование, но и да го доближим до потребностите на практиката и до модерните форми на преподаване", добави той.

Като свобода на мнението определи премиера студентските протести в София. Според него техните искания са чисто политически и е очаквал те да касаят проблемите на образованието.

"Вярвам, че трудностите, пред които страната ни е изправена в настоящето, могат да бъдат разрешени", заключи той.

Пламен Орешарски поздрави хората на препълнения площад в Котел, след което се спря лично да поговори с тях. Министър-председателят разгледа Историческия музей и изложбата, посветена на Софроний Врачански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase