Общ преглед

Протестното студентско шествие под наслов "Събудете се" спря пред Народното събрание и настоя за оставката на парламента и свикването на нови избори.

Сутринта няколкостотин възпитаници на Алма Матер, подкрепени от техни колеги от други университети, а и от преподаватели, се събраха пред Ректората и потеглиха с викове: "Оставка!" и "Събудете се!" по бул. "Васил Левски" към Факултета по журналистика, към паметника "Васил Левски", за де се върнат обратно пред парламента.

Пред НС студентите с превръзка на очите скандират: "Оставка!" и "Червени боклуци".

Още по темата

В словото си пред протестиращите Александър Кьосев от СУ каза, че българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа и затова е протестът.

"Протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани", заяви той.

Беше прочетена и декларация от студентите, в която се посочва, че демокрацията в страната е вече само фасадна и призоваха да се премине към ефективна общонационална стачка.

Към 14 часа студентите направиха "жива" верига около Народното събрание.

Сред преподавателите, които носеха малки баджове с надпис: "Подкрепям ранобудните студенти", бяха Калин Янакиев, Светлана Божилова, Михаил Неделчев, Цочо Бояджиев, Александър Кьосев.

До момента над 400 преподаватели са се подписали в подписката, подкрепяща исканията на студентите.

На метри от протестиращите, около храм паметника "Св. Александър Невски", са се събрали контрапротестиращи, за да подкрепят правителството и да се обявят срещу окупацията на студентите.

При тях излязоха, за да ги поздравят, а и за да им благодарят за подкрепата, депутати от ДПС и БСП.

Вече часове наред движението в столичния център е блокирано. Полицейското присъствие в района е засилено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар