Снимка: Булфото, архив

"Категорично няма риск болниците да спрат плановия прием на пациенти", заяви депутатът от "Коалиция за България" и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в НС Емил Райнов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"В момента колегите лекари получават 80%. Вчера категорично се заяви, че те ще получат и всичко, което е заработено. Това заявиха и здравният министър Таня Андреева, и д-р Тодорова и премиерът Пламен Орешарски. Нека да не се манипулира обществото", посочи още Райнов.

Още по темата

"Болниците нямат никаква сметка от това да спрат да приемат пациенти, защото в момента им извиват ръцете с това, че ще им платят 20% по-малко за септември. Никой не е казал как ще се плаща за октомври. Ако работят по-малко, може още по-малко да им се плати. Директорите на лечебните заведения са поставени в изключително неизгодна ситуация", заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

"Това управление смени доста болнични директори, за да си осигури удобно мълчание", посочи тя.

Емил Райнов обаче контрира своята колежка, като посочи, че настоящата тежка ситуация в болниците е резултат на бюджета, приет от предходното правителство. По думите му някой се опитва да прави "буря в чаша вода" и да прави политика от това, след като същият той е заложил предишния бюджет.

"Някой беше предвидил бюджета само за 10 месеца. Този, който го предложи, беше Дянков, но го подкрепиха всички от управляващото тогава мнозинство", заяви "червеният" депутат.

Даниела Дариткова посочи, че в момента има тотално неразбиране относно това как се оформя бюджета на болниците. "Бюджетът на болниците не е изчерпан – той е разчетен за 10 месеца, защото все пак трябва да има някаква прогнозна стойност.  И за последните 2 месеца обикновено се отблокира оперативният резерв, затова твърдят от БСП, че бюджетът за последните 2 месеца е нула. Не е нула, бюджетът е разчетен за цяла година", уточни депутатът от ГЕРБ.

Емил Райнов коментираха и бюджета за здравеопазване през 2014-а. Той поясни, че за следващата година ще се предложи: увеличение на заплатите на спешна помощ с 15%, подпомагане на общинските болници в труднодостъпните и отдалечени региони и достъпа на хората до тях, подобряване на апаратурата на спешната помощ, потребителската такса за пенсионерите ще бъде 1 лев, а разликата ще се поема от държавния бюджет.

"Това е заложено в бюджета, който скоро ще стане факт", заключи Емил Райнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase