Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА
fallback

Липсата на комуникация в случая „Боевски” е основният проблем, който постави на изпитание всички държавни институции, защото е недопустимо Министерството на външните работи и българските институции да научават за това от медиите, едва при завръщането на Гълъбин Боевски в страната. Това заяви външният министър Кристиян Вигенин  в интервю за Дарик.

Вигенин уточни, че посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов вчера е бил изслушан от ръководството на МВнР. Веднага щом получа доклада, ще се срещна с посланик Николов и ще съобщим решенията, допълни министър Вигенин.

Посланик Чавдар Николов беше спешно привикан от външното министерство, за да даде обяснения защо никой в държавата не е бил уведомен за изненадващото предсрочно освобождаване на олимпийския ни шампион.

Гълъбин Боевски, който бе задържан през октомври 2011 г. и осъден на две инстанции на 9 години затвор, се прибра в България на 23 октомври, което изненада всички институции у нас.

Oще по темата
По повод бежанската вълна Вигенин посочи, че се подготвя и в най-скоро време ще бъде свикано заседание на смесената българо-турска гранична комисия, която да обсъди мерките и на двете държави за пресичането на потока от нелегални емигранти и бежанци от Турция към България.

След срещата му с турския външен министър Ахмет Давутоглу преди дни в Анкара днес Кристиан Вигенин коментира, че от страна на Турция няма никакви възражения срещу това, че България започва изграждането на защитни съоръжения по границата.

Според българския външен министър на политическо равнище в Турция не се насърчавал потока от нелегални емигранти към България, а ако това се случвало, било резултат по-скоро на недобре свършена работа от страна на граничните им сили, тъй като по-голяма част от тези сили били пренасочени към границата със Сирия.

По отношение на бежанския поток министърът отбеляза, че справянето с въпроса е ангажимент и на двете страни и Турция не би искала да влиза в сводките и анализите на ЕС като страна, която не може да охранява границите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Оратор

преди 10 години

Недопустимо - може би, но очаквано - напълно, защото 90 % от от хората на водещи длъжности са абсолютн идилетанти, уволнявай наред.... само не знам от къде ще се намерят читави хора... за едно е прав тиквеника.... мат'ряла е зле.... много зле.

23

НФБ

преди 10 години

До 12ще влизат нелегални лица докато има политици и полицаи които ръководят каналите и получават по 2000 евро от всеки емигрант...далаверата е в издаването на документите...там се киха и то яко...и няма какво да се правят политици и полицаи че не знаят за корупционната практика и чадъра който са изградили..навремето през границата не можеше птичка да прехвръкне...всичко се отстрелваше в дву километровата ивица

22

12

преди 10 години

Боже глупаците пак са станали рано. Мразят всичко дори себе си. Поспете, че акъла Ви съвсем се е стопил. Злоба и нищо друго. Какво може да се очаква от такива душици. Пеевски, сега пък Боевски. Вместо да се зарадваме, че се е случило нещо добро на един достоен българин се плюе ли плюе. Да се задавите дано.

fallback